Parlamentarii, guvernanții și primarii nu vor putea fi comercianți în timpul mandatelor! CCR a găsit că legea e neconstituțională

Deputații, senatorii, membrii Guvernului și primarii ar fi putut să fie comercianți în timpul mandatelor, reiese dintr-un proiect de act normativ adoptat anul trecut de Parlament. Totuși, documentul a fost găsit marți ca fiind neconstituțional, astfel că nu se va putea aplica. În prezent, acestor categorii de persoane le este interzis să fie comercianți. Este vorba de un Proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

Documentul a trecut de Parlament în decembrie 2017, dar a fost contestat la Curtea Constituțională a României (CCR), care a găsit marți că acesta nu respectă Legea fundamentală. Prin urmare, legea se va întoarce în Parlament pentru reexaminare, astfel încât să fie pusă în acord cu observațiile judecătorilor CCR. Concret, propunerea legislativă prevedea eliminarea interdicției de a fi comerciant persoană fizică pentru senatori, deputați și membrii Guvernului. De asemenea, aceeași interdicție ar fi dispărut și în cazul prefecților, subprefecților, primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene. În altă ordine de idei, în cursul anului 2017, parlamentarii au eliminat din Legea nr. 161/2003 interdicția de a deține funcții la firmele fără activitate comercială.

  Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat iar de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro
S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: