Pensii militare: Se propune eliminarea pensiei anticipate parțiale și creșterea vârstei minime de pensionare

de Stiri Buzau Media

Militarii și polițiștii ar putea să nu mai beneficieze de pensia de serviciu anticipată parțială, potrivit unui proiect de act normativ pus recent în dezbaterea senatorilor. Pe lângă această măsură, inițiativa legislativă mai prevede și majorarea vârstei minime de la care se pot pensiona militarii și polițiștii, cât și acordarea acestora a posibilității de a lucra și după împlinirea vârstei standard de pensionare.

Toate aceste măsuri ce vizează pensiile militarilor și polițiștilor se regăsesc în Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.223 din 24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare. Proiectul de act normativ a fost pus de curând în debatere la Senat și are nevoie, pentru a se putea aplica, de aprobarea Parlamentului și de publicarea în Monitorul Oficial. Astfel, dacă măsurile cuprinse de această inițiativă legislativă vor ajunge să se aplice, militarii și polițiștii vor putea beneficia doar de două tipuri de pensie, și anume de pensia pentru limită de vârstă și de pensia anticipată. În prezent, militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special pot beneficia de trei feluri de pensie de serviciu, respectiv de pensia pentru limită de vârstă, cea anticipată și cea anticipată parțială. Altfel spus, potrivit documentului, categoriile amintite mai sus nu vor mai putea beneficia de pensia anticipată parțială.

Pe lângă eliminarea pensiei anticipate parțiale, documentul mai stipulează și alte măsuri care vizează ieșirea la pensie a militarilor și polițiștilor. Mai exact, vorbim aici despre vârsta minimă la care un militar sau un polițist va putea să iasă la pensie, vârstă stabilită de propunerea legislativă la 50 de ani. ,,Reducerea vârstei standard de pensionare (…) nu poate fi mai mare de 10 ani. Indiferent de reducerile aplicate, vârsta de pensionare a militarilor și polițiștilor nu poate fi mai mică de 50 de ani”, se specifică în inițiativă. În momentul de față, polițiștii și militarii pot ieși la pensie începând cu vârsta de 45 de ani. Apoi, proiectul de act normativ prevede și prelungirea perioadei în care militarii și polițiștii pot activa. Astfel, conform documentului, militarii și polițiștii care vor ajunge la vârsta pensionării vor putea fi menținuți în activitate, la cererea acestora, pentru o perioadă între trei și cinci ani, dar cu condiția ca starea lor de sănătate să le permită să-și desfășoare toate atribuțiile pe care le au.

Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de ambele Camere ale Parlamentului, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.