Persoanele apte de muncă, ce trăiesc în localitățile aflate în stare de asediu sau urgență, vor putea fi puse la muncă de armată și poliție

Un proiect de act normativ ce va ajunge în curând la votul decisiv al deputaților, având propunere de adoptare prevede că românii din localități în care a fost declarată starea de asediu sau starea de urgenţă vor putea fi chemați de armată și poliție pentru a presta diverse activități în interes public.

De principiu, Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă prevede schimbarea unor aspecte ce țin de acțiunile întreprinse de autoritățile statului în situații de criză. Documentul va primi în curând votul decisiv la Camera Deputaților, având propunere de adoptare, și mai are nevoie, pentru a se putea aplica, de semnătura șefului statului și de publicarea în Monitorul Oficial. Mai exact, vorbim aici despre situațiile în care într-o anumită localitate sau regiune se instituie starea de asediu sau starea de urgenţă. Astfel, în aceste situații, potrivit inițiativei legislative, armata și poliția vor putea solicita persoanelor în putere să presteze diverse munci pentru comunitate. Totodată, aceste structuri vor putea concentra și rezerviști pentru îndeplinirea unor misiuni.
După cum se precizează în propunerea legislativă, “instituțiile cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale pot concentra rezerviști pentru instruire și îndeplinirea unor misiuni sau pot chema persoane fizice apte de muncă pentru prestări de servicii în interes public”. În plus, atunci când se declară stare de asediu, autoritățile vor avea posibilitatea ca, pe lângă alte măsuri pe care le pot lua, să poată rechiziționa și diverse bunuri. Așadar, în situațiile critice, reprezentații administrației vor putea lua diverse lucruri de la populație, dar vor fi obligați să le restituie sau să le plătească proprietarilor contravaloarea acestora.
Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.