Peste 380 de apeluri false la 112 s-au înregistrat la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, de la începutul anului și până în prezent

În ultima perioadă de timp, s-a constatat atât la nivelul judeţului Buzău, cât şi la nivelul întregii ţări, că ne confruntăm cu foarte multe apeluri false, în care se reclamă nefondat, răpirea unor persoane, lipsirea de libertate / sechestrarea. Astfel, în ziua de 5 august, un tânăr buzoian de 21 de ani a sesizat că soţia sa, în vârstă de 19 ani a fost răpită de pe stradă, din dreptul locuinţei şi a fost forţată să se urce într-un autoturism. În urma sesizării au fost demarate de urgenţă verificări pentru clarificarea situaţiei, în activitate fiind angrenaţi peste 60 de poliţişti şi 30 de autovehicule. Autoturismul invocat de apelant a fost dat în atenţie inclusiv la nivel naţional. La scurt timp, tânăra în legătură cu care s-a sesizat răpirea a fost găsită, aceasta infirmând totodată cele sesizate de soţul său. Bărbatul de 21 de ani a fost sancţionat contravenţional conform O.U.G. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă.

O altă situaţie a fost în ziua de 08 august, când un bărbat râmnicean de 48 de ani a sesizat prin apel 112 că este sechestrat. Şi în acest caz poliţiştii s-au mobilizat de îndată pentru intervenţie, însă, în urma verificărilor, apelantul a fost găsit la domiciliu şi a menţionat că a apelat numărul unic de urgenţă doar pentru a cronometra în cât timp este găsit. Râmniceanul a fost sancţionat contravenţional conform actului normativ menţionat mai sus. Cele două cazuri prezentate sunt cu titlu exemplificativ, nefiind singulare. De la începutul anului până în prezent la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au fost înregistrate peste 380 de apeluri nefondate, urmare cărora s-au aplicat 304 sancţiuni, cu precizarea că numărul lunar a unor astfel de sesizări s-a mărit în ultimele luni.

În acest context, polițiștii buzoieni subliniază că problema apelurilor false la 112 nu este numai una instituțională, ci a tuturor celor care au, la un moment dat, nevoie de ajutor. IPJ Buzău atrage atenția că efectivele de polițiști angrenate în căutarea unor prezumtive victime sunt aceleași care trebuie să intervină la urgențe reale.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: