Poliția militară va avea noi atribuții. Printre acestea, participarea în teatrele de operații

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:ro-ro.facebook.com
Sursa foto:ro-ro.facebook.com

Ministerul Apărării deleagă noi atribuții poliției militare, printre acestea numărându-se asistența în cercetarea penală specială și de intervenție și completarea responsabilităților în domeniul operativ. Proiectul de lege privind organizarea și funcționarea Poliției Militare, pus în dezbatere pe pagina MApN, sintetizează, în nota de fundamentare, noile acțiuni la care va lua parte poliția militară:

  • Sub comanda/controlul operațional și supravegherea procurorului militar, la acțiunile de asistență de cercetare penală (doar ofițerii licențiați în drept)
  • Protecția personalului propriu, participant la ceremonii, precum și a personalului și instalațiilor  obiectivelor militare
  • În teatrele de operații și pe teritoriul național
  • Pe timp de război, la identificarea, colectarea, sortarea și escortarea prizonierilor de război.

Art. 14 – În afara teritoriului statului român, poliția militară execută, în cadrul forțelor internaționale, misiuni de instruire, de prevenire a conflictelor și de gestionare a situațiilor de criză, precum și misiuni de întărire a forțelor de ordine locale, prin consiliere, asistență, formare și control.

Art. 18 – Modul de selecționare, instruire, specialitățile militare și funcțiile în care este încadrat personalul poliției militare, mutarea, transferul, trimiterea în misiune sau detașarea acestuia se stabilesc prin acte normative specifice Ministerului Apărării Naționale.

Polițiștii militari și familiile lor sunt protejați, conform legii, în exercitarea atribuțiilor.

Art. 21 – Personalul poliției militare și membrii familiilor acestuia au dreptul, în condițiile legii, la protecție din partea structurilor specializate ale statului față de amenințările sau violențele la care ar putea fi supuși, ca urmare a exercitării atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea.

Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului, pentru adoptare, după perioada de dezbatere publică.