POMENIREA MORȚILOR ÎN ZIUA DE 4 NOIEMBRIE


Sâmbătă, 4 noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților. Pomenirea din această zi, este cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă. După cum menționează creștinortodox.ro, ținând seama că nu știm ,,unde se află cei morți, ne rugăm atât pentru cei din iad, cât si pentru cei din rai.
De ce facem pomenire morților?
Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo ,,adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență. Hristos îi va dărui cuvântului ,,adormit”, înțelesul care îl asociază cu învierea. Când Mântuitorul ajunge în casa lui Iair, a cărui fiică, de numai 12 ani, de abia murise, spune: ,,Nu plângeti; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).
Sâmbătă e ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorât la iad, ca să elibereze din el pe toți drepții adormiți. Biserica face pomenirea celor adormiți sâmbătă și pentru că această zi premerge duminicii – ziua Învierii – numită și cea dintâi zi a noii creații sau a opta zi, ziua veșniciei.
Simion Florea Marian menționa în lucrarea ,,Trilogia vieții”, ,,că pe tot parcursul anului, în spațiul românesc există 20 de zile de Moși”. (…) Din zilele de Moși amintim: ,,Moșii de primăvară” (de Măcinici), ,,Moșii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), ,,Moșii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie) și ,,Moșii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne)”.