,,Populația din Buzău nu a fost otrăvită cu apă așa cum s-a dat de înțeles, iar cetățenii nu sunt într-un pericol iminent”

de Stiri Buzau Media

Afirmația aparține președintelui Asociației de Dezvoltare Intercomunitară  „Buzău 2008”, Petre Emanoil Neagu, la finalul Adunării Generale, în cadrul căreia unul dintre subiectele dezbătute intens a fost problema apei furnizate de Compania de Apă Buzău. Această temă a fost discutată astăzi, după ce săptămâna trecută primarul municipiului Buzău, Constantin Toma a trimis o scrisoare deschisă atât  ADI Buzău 2008, cât și presei în care menționa situația unor UAT-uri care de mai mulți ani ar fi beneficiat de apă neconformă. Prin urmare, încă de la debutul ședinței, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” a solicitat lămuriri conducerii Companiei de Apă privind aspectele semnalate de edilul șef al orașului.

,,Am văzut și eu ultimul scandal din presă, diversele comunicate și emisiuni tv, cum că în unele localități apa e otrăvită, prea scumpă și așa mai departe. Eu nu cred că e așa, că apa e otrăvită, să băgăm lumea în panică. Și eu beau apă de la robinet. N-am nimic, dar o să mă duc la un control medical. Eu zic așa, cine greșește să plătească în caz că apa de la robinet e neconformă. Dar și dacă nu e așa, să plătească și cel care dezinformează. Aș ruga reprezentantul operatorului să explice practic care este situația de fapt și de drept pentru că ce a apărut în mass-media, într-adevăr dacă …eu nu știu nu dau verdicte, ar fi un lucru destul de grav. Vă întreb apa care a fost furnizată de către Compania de Apă, către beneficiari în UAT-uri a fost sau nu otăvită, a fost sau nu potabilă?”, a menționat Petre Emanoil Neagu.

La rândul său, directorul general al Companiei de Apă, Ionel Tescaru a infirmat acuzele ce-i erau aduse și a menționat că toate localitățile pe care societatea le-a preluat cu furnizare de apă cu anumite derogări date de autoritățile sanitare și pe care le-a respectat. Adică, apa avea unele depășiri pentru anumiți parametri, însă nu erau în măsură de a pune în pericol viața consumatorilor. ,,Apa a fost o apă, nu otrăvită…Cer oleacă de discernământ când …Atenție însă, domnule președinte și stimați primari, aproape toate localitățile pe care le-am preluat au o problemă cu apa, asta este apa din județul Buzău, pentru că majoritatea, peste 90%, este din surse subterane, de aceea le și preluăm. Acesta este rostul nostru, acesta este și obiectivul nostru de a le prelua și de a le face conforme într-un buget”, a explicat Ionel Tescaru.     

În cadrul ședinței unii dintre reprezentanții primăriilor membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară  „Buzău 2008” și-au prezentat pe de o parte problemele cu care se confruntă în ceea ce privește alimentarea populației cu apă potabilă, iar pe de altă parte au menționat că este necesară o colaborare cu Compania de Apă pentru a oferi apă de calitate locuitorilor. Primarul comunei Amaru, Constantin Croitoru a primit o promisiune din partea conducerii Companiei că investițiile necesare vor fi făcute în 2019.

   La finalul ședinței, președintele ADI „Buzău 2008”, Petre Emanoil Neagu a declarat pe de o parte că cetățenii nu se află într-un pericol iminent prin consumul de apă de la robinet, iar pe de altă parte, a menționat că aceasta ar urma să fie ultima adunare pe care a prezidat-o. ,,Din fericire, populația din Buzău nu a fost otrăvită cu apă așa cum s-a dat de înțeles. Cetățenii nu sunt într-un pericol iminent. M-am hotărât să nominalizez pe altcineva în ADI din partea Consiliului Județean. Este o hotărâre pe care sunt pe cale să o iau pentru că m-am săturat să stau tot timpul într-un scandal care nu este al meu și al instituției pe care o reprezint. Noi, prin persoana mea am fost târâți în scandaluri care nu erau ale noastre. Nu are ADI 2008 și nici Consiliul Județean nicio vină că bugetul companiei a fost votat la jumătatea anului de exemplu. Consiliul Județean are alte probleme nicidecum funcționarea Companiei de Apă. Consiliul de Administrație trebuie să colaboreze cu conducerea Companiei de Apă, pentru că ei trebuie să funcționeze împreună”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

Totodată, el a adăugat că vrea să se facă un control amănunțit tuturor furnizorilor de servicii către cetățeni indiferent că este vorba despre Compania de Apă sau alți furnizori de servicii. Directorul general al Companiei de Apă Buzău, Ionel Tescaru a menționat la final de ședință că de la 1 ianuarie 2019, Compania de Apă va factura o cantitate de apă mai mică cu 30% decât cea consumată în mod real, dat fiind că legea nu permite o scădere a prețului unic pe metru cub de apă dar oferă posibilitatea facturării unui consum mai mic dar și având în vedere faptul că Direcția de Sănătate Publică nu va mai putea da astfel de derogări.