Prefectura va efectua un control amănunțit în cazul tăierilor de arbori din pădurea Crâng, semnalate în ultima vreme

de Stiri Buzau Media

Situația tăierii masive a ulmilor din Crâng a ajuns și în atenția Prefecturii Buzău. Astfel, prefectul Carmen Ichim a anunțat, la finalul ședinței Colegiului Prefectural, că se va efectua un control amănunțit în cazul tăierilor de arbori din Crâng, semnalate în ultima vreme pe diverse căi în spațiul public. Acesta se va realiza împreună cu toate instituțiile cu atribuții în acest domeniu, respectiv Garda de Mediu, Garda Forestieră şi Poliţie. Rezultatul acestuia ar urma să fie adus la cunoștința buzoienilor, în cel mai scurt timp.

,,Am avut o sesizare din partea unui domn deputat cu privire la tăierile  arborilor din pădurea Crâng sau parcul Crâng. În zilele următoare voi da un Ordin al Prefectului și voi constitui o comisie de control, pentru stabilirea veridicității, adică dacă aceste tăieri s-au făcut în mod corect. Eu sunt convinsă, dar vreau să verificăm în teren acest lucru. La acest control voi participa personal, pentru că se reclamă totuși o faptă din zona mediului, acolo unde nu sunt prefect, ci spun că sunt și specialist. Mai apoi vă vom prezenta acel raport, chiar în Colegiul Prefectural”, a declarat prefectul județului Buzău, Carmen Ichim.

În cadrul controlului se vor verifica zonele unde s-au făcut tăierile de ulmi și  care sunt actele deținute în acest sens. Totodată se vor identifica unitățile de amenajare și unitățile de producție, se va controla câți arbori au fost trecuți pe autorizația de exploatare, volumul de masă lemnoasă și unde a fost depozitat acesta. Spre finele săptămânii trecute, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma și șeful Direcţiei Silvice, Cornel Pitiş au făcut precizări privind motivele ce au dus la tăierea ulmilor din pădurea Crâng. Potrivit reprezentanților Direcției Silvice, instituţie ce administrează la acest moment pădurea, un buletin de analiză realizat de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ,,Marin Dracea” – stațiunea Brașov, a stabilit că ciuperca Ophiostoma novo-ulmi (care provoacă uscarea exemplarelor de ulm) ar fi motivul care a dus exploatarea de urgență a ulmilor uscați. Măsura a fost luată pentru a reduce atât pagubele, cât și presiunea infecțioasă.