Preşcolarii şi elevii vor primi suport alimentar, conform unui Program pilot!

de Stiri Buzau Media

Având în vedere situaţia identificată la nivelul sistemului educaţional preuniversitar, în care un număr mare de elevi se află în situaţie de eşec şcolar sau abandonează timpuriu şcoala, frecventarea şcolii fiind direct influenţată de condiţiile socioeconomice şi geografice defavorabile neputând astfel participa la activităţile educaţionale curriculare sau extracurriculare a fost aprobat un Program pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolari şi elevi. În Monitorul Oficial nr. 968/2018 a fost publicată O.U.G. nr. 97/2018 privind aprobarea Programului – pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

Ordonanţa prevede că de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi până la sfârşitul anului 2019, în perioada desfăşurării activităţii didactice, preşcolarilor şi elevilor din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar, constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. La cererea motivată a părinţilor, formulată în scris şi susţinută de document – suport, înregistrată la secretariatul unităţii de învăţământ în care este înmatriculat preşcolarul/elevul, preşcolarii şi elevii care, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă nu pot beneficia de pachetul alimentar sau masă caldă vor beneficia de produse alimentare adecvate situaţiei acestora, în limita valorii zilnice.

Procedura de atribuire a contractelor de servicii a pachetelor alimentare sau a mesei calde se organizează la nivelul fiecărei unităţi administrativ – teritoriale şi se stabileşte potrivit prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice. Pentru obţinerea unor preţuri cât mai competitive, autorităţile contractante pot opta pentru atribuirea contractului de achiziţie publică fie pe întreg pachetul alimentar sau întreaga masă caldă, fie pe loturi distincte pe categorii de produse ce intră în componenţa pachetului alimentar/mesei calde, potrivit legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice, iar faza finală a procedurii de atribuire poate fi organizată prin licitaţie electronică, cu respectarea legislaţiei din domeniul achiziţiilor publice.

La închiderea programului – pilot, la finalul anului 2019, în urma analizei realizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, pe baza rezultatelor obţinute şi interpretate lunar, pe parcursul derulării proiectului, la nivelul fiecărui inspectorat şcolar judeţean, prin hotărâre a Guvernului, se va decide asupra oportunităţii extinderii acestui program la nivel naţional, respectiv asupra modalităţii de implementare.

Știri despre: , ,