Prima Maşină 2016: Avansul de 5% ar putea fi acoperit cu prima de casare din programul Rabla

Prima Maşină 2016: Avansul de 5% ar putea fi acoperit cu prima de casare din programul RablaPersoanele care vor să-şi cumpere un autoturism nou în 2016, prin intermediul programului „Prima Maşină”, vor putea să acopere avansul de minimum 5% cu prima de casare obţinută în cadrul programului „Rabla”, se arată într-o propunere de act normativ a Ministerului Finanţelor Publice (MFP). În acelaşi timp, proiectul include plafonul garanţiilor din acest an pentru „Prima Maşină”.

Guvernul va oferi posibilitatea de a acoperi avansul de 5%, necesar pentru achiziţia unui autoturism nou prin programul „Prima Maşină”, cu prima de casare obţinută în Programul „Rabla”. Măsura este inclusă într-un proiect de hotărâre ce vizează modificarea normelor Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi.

Reprezentanţii Executivului motivează această propunere prin creşterea atractivităţii programului „Prima Maşină”, deoarece în 2015 au fost acordate doar 187 de garanţii, în valoare de 3,125 de milioane de lei.

Plafonul garanţiilor pentru 2016: 100 de milioane de lei

Referitor la plafonul garanţiilor programului „Prima Maşină” pentru 2016, proiectul de hotărâre prevede o sumă de 100 de milioane de lei, care ar urma să fie alocată din diferenţa nefolosită din plafonul anului 2015.

Anul trecut, Executivul a stabilit un plafon al garanţiilor de 350 de milioane de lei, în timp ce în 2014 – anul inaugural al programului – acesta a fost de doar 50 de milioane de lei.

Programul „Prima Maşină” are ca obiectiv, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2014, facilitarea accesului persoanelor fizice la cumpărarea de autoturisme noi cu credite garantate de stat.

Persoanele care vor să-şi cumpere o maşină nouă prin intermediul programului guvernamental trebuie să aibă un avans de cel puţin 5% din preţul de achiziţie al autoturismului, iar garanţia statului este de cel mult 50% din finanţarea acordată.

Sursa: avocatnet.ro

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: