Primarii de municipii pregătesc un protest fără precedent: Edilii sunt gata să iasă în fața Guvernului

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: Arhivă
Sursa foto: Arhivă

Primarii de municipii, reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România, s-au întâlnit, marţi, cu reprezentanţii Guvernului pentru a discuta despre alocările bugetare din anul 2019. După mai bine de două ore de discuţii, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat că s-au făcut două propuneri, refuzând să le detalieze şi a anunţat că astăzi va fi prezentată varianta finală. La rândul lor, primarii au precizat că nu este normal să se lupte cu Guvernul pentru ca o parte din banii realizaţi de cetăţenii din oraşele lor să rămână în comunităţi. Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a anunţat că, astăzi, la ora 12.00, dacă nu se va primi răspunsul scontat, primarii vor protesta în faţa Guvernului.

La întâlnirea cu primarii de municipii au participat conslierul premierului Darius Vâlcov şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Premierul Viorica Dăncilă, invitată la discuţii de către primari, nu a fost prezentă. ,,A fost o discuţie foarte utilă spunem noi şi cred că şi colegii care au participat din partea structurilor asociative. Au fost făcute două propuneri în aceste câteva ore de discuţii, pe care o să le analizăm acum la Ministerul de Finanţe şi pentru care am promis că mâine, într-un termen foarte scurt, să ieşim cu varianta finală pe care sperăm noi să o agreeze cea mai mare parte a celor care au fost azi la şedinţă”, a declarat Eugen Teodorovici, la finalul şedinţei. Acesta a refuzat să detalieze cele două propuneri. Teodorovici a afirmat că veniturile primăriilr au crescut constant în ultimii ani, fiind vorba despre o creştere de circa cinci miiarde de lei. La rândul lor, primarii au criticat atitudinea Guvernului. Ei au au afirmat că cer o treime din bugetul statului, precizând că nu este normal să se lupte cu Guvernul pentru ca o parte din banii realizaţi de cetăţenii din oraşele lor să rămână în comunităţi.

Regret că am ajuns în această postură, să cerem drepturile cetăţenilor din localităţile noastre. Cetățenii contribuie la acest impozit pe venit general. Noi ne batem azi ca o parte din banii pe care îi produc comunităţile să rămână pe plan local. Este regretabil că cifrele noatre nu bat cu cifrele ministrului de Finanţe. Cum să spui că nouă ne-au crescut veniturile în 2018, când noi ştim, şi toţi au vorbit, de marle pierderi. Am convenit ca miercuri, la ora 12.00, să fim la Asociaţia Municipiilor, vom chema şi alţi primari, şi dacă punctul nostru de vedere nu va fi aprobat, imediat ne vom deplasa în faţa Guvernului ca protest în numele cetăţenor din România. Banii nu se iau de la primar sau de la primărie, ci de la cetăţeni”, a spus Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.

Primarii de municipii, reuniţi în Asociaţia Municipilor din România (AMR), au cerut, luni, o întâlnire de urgenţă cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pentru a discuta despre Legea bugetului. Primarii au convocat pentru marţi Comitetului Director şi cer premierului să participe la discuţii.  ,,În semestrul II din anul 2018 , dar şi în luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluţii privind finanţarea administraţiei publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar şi promisiunilor anterioare ale Guvernului. Este pentru prima oară în istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcţionarea administraţiei publice locale sunt refuzate, astfel încât la niciuna din cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală”, au scris primarii în scrisoarea adresată Vioricăi Dăncilă. Aceştia atrag atenţia că au citit în presă că bugetul va fi adoptat până joi, fără ca ei să fi fost în vreun fel consultaţi.

Potrivit acestora, tot din surse neoficiale, au aflat şi despre cotele din impozitul pe venit ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, respectiv 20% la bugetul local al judeţului; 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor – faţă de procentul de 60% solicitat de structurile asociative; 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale – faţă de procentul de 20 % solicitat. ,,Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentanţii APL, considerăm, stimată doamnă prim-ministru, că structurile asociative ale administraţiei publice locale ar trebui să primească informaţiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă şi că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuţie sunt finanţele publice locale. Având în vedere că până în prezent nu există nicio informaţie oficială privind fundamentarea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicităm, doamnă prim-ministru, organizarea unei întâlniri cu dvs. pentru discutarea cotelor ce urmează a fi alocate UAT, alocări bugetare de care depinde dezvoltarea comunităţilor urbane în următorii ani”, au mai trasmis primarii de municipii. Documentul este semnat de Robert Negoiţă, în numele Comitetului Director, din care face parte și primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Știri despre: , ,