Procedura pentru restructurarea datoriilor bugetare mai mari de un milion de lei, supusă dezbaterii publice

de Stiri Buzau Media

Ministerul Finanțelor Publice a elaborat procedura de aplicare a restructurării obligațiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 ale debitorilor care au datorii principale în cuantum mai mari sau egale cu un milion de lei. Proiectul de ordin al ministrului Finanțelor Publice este publicat pe site-ul MFP la rubrica Transparență decizională. Acesta nu se aplică la acest moment. După ce va fi aprobat și publicat în Monitorul Oficial, mecanismul de restructurare financiară va putea fi accesat de contribuabili, fiind deplin aplicabil. Introdus prin ordonanță cu puțin timp în urmă, mecanismul de restructurare a datoriilor bugetare de cel puțin un milion de lei nu este momentan aplicabil în practică în lipsa unor norme suplimentare.

Prin acest proiect, MFP aduce procedura și formularele aplicabile în procedură pentru ca marii datornici ai statului (restanțe bugetare de cel puțin un milion de lei) să poată notifice Fiscul privind intenția de restructurare până la 30 septembrie 2019, menționează avocatnet. Concret, proiectul de ordin stabilește următoarele chestiuni:

  • cu privire la sfera de aplicare, sunt detaliate datoriile care fac obiectul restructurării și cele care nu sunt luate în calcul, precum și subiectele care pot cere această procedură;
  • se precizează când anume e obligatorie măsura înlesniri la plată (în cadrul acestei proceduri, nu la modul general);
  • condițiile ce trebuie îndeplinite până când Fiscul aprobă restructurarea obligațiilor bugetare (modalitățile de depunere a notificărilor, procedura pe care o efectuează organul fiscal, în cazul în care debitorul  optează pentru restructurarea obligațiilor bugetare prin măsura conversiei în acțiuni și prin măsura dării în plată);
  • procedura de eliberare a certificatului de atestare fiscală;
  • modalitatea de soluționare a cererii de restructurare;
  • procedura de monitorizare a datornicului;
  • finalizarea planului de restructurare a obligațiilor bugetare;
  • eșecul planului;
  • solicitarea deschiderii procedurii de insolvență.

Restructurarea financiară  poate fi aplicată de firmele care au obligații bugetare principale restante la 31 decembrie 2018, al căror cuantum pleacă de la cel puțin un milion de lei și n-au fost achitate până la momentul emiterii certificatului de atestare fiscală. La acest sume se adaugă și obligațiile bugetare accesorii, însemnând dobânzi și penalități. Până pe 30 septembrie 2019, firmele au timp să cântărească situația datoriilor pe care știu că le au, posibilitatea reală de încadrare în condițiile impuse prin ordonanță și pentru a construi, cu ajutorul unui expert independent, un plan de reorganizare (cam ca în cazul unei insolvențe) care să fie prezentat celor de la Finanțe pentru a obține restructurarea.