Propunere legislativă privind protecția consumatorilor contra riscului valutar în contractele de credit

de Stiri Buzau Media

Proiectul prevede ca la toate creditele în valută, debitorii pot solicita conversia la cursul de schimb din data încheierii sau a perfectării contractului, plus o variație maximă de 20%. ,,În vederea echilibrării şi a menţinerii utilităţii sociale a contractului, creditorii financiari sunt obligaţi să efectueze, la cererea consumatorilor, conversia monedei de plată a contractului în lei sau în altă monedă în care consumatorii îşi obţin majoritatea veniturilor, precum şi eventuale alte modificări ale contractului necesare salvgardării acestuia şi sustenabilităţii sale pe termen mediu sau lung”, se arată în proiect.

Conversia poartă asupra monedei de plată sau de indexare a contractului şi se realizează prin act adiţional la contractul de credit sau, în lipsă, prin hotărâre judecătorească, la cererea consumatorului. In cazul în care inițiativa conversiei aparţine consumatorului, actul adiţional se va perfecta în maxim 90 de zile. În lipsa unui act adiţional la contract, conversia se va putea dispune de instanţa de judecată, la cererea consumatorului. De la data cererii de conversie, până la data actului adiţional sau a hotărârii judecătoreşti, efectele contractului se suspendă.

,,Conversia se face la cursul de schimb din data încheierii sau a perfectării contractului, plus o variaţie maximă de 20% faţă de acest curs. Clauzele relative la costul total al creditului sunt fixate, la cererea consumatorului, prin raportare la data încheierii sau a perfectării contractului ori, după caz, prin raportare la costurile creditului aplicate de instituţia de credit la data efectuării conversiei. în caz de dubiu în privința nivelului acestor costuri, se aplică soluţia cea mai favorabilă consumatorului”, se mai precizează în document.

Proiectul mai prevede că sancțiunile în cazurile în care creditorii trec riscul valutar integral în sarcina consumatorului pot ajunge la amendă maximă și chiar la sancțiunea complementară a suspendării activității până la 6 luni, închiderea unității sau dizolvarea creditorului financiar. Proiectul poate fi consultat și aici:

[wp-embedder-pack width=”100%” height=”400px” download=”all” download-text=”” url=”https://senat.ro/legis/PDF/2019/19b454FG.pdf” /]