PROPUNERE Trotinetele electrice și bicicletele vor circula doar pe marginea carosabilului, acolo unde nu există piste speciale

Circulația trotinetelor electrice și a bicicletelor pe drumurile publice, cu excepția autostrăzilor – unde sunt interzise, va fi permisă doar pe marginea din partea dreaptă a carosabilului, acolo unde nu există piste speciale. Totodată, casca de protecție va fi obligatorie pentru persoanele cu vârsta sub 16 ani.

Prevederile au fost introduse într-un proiect legislativ, analizat de Profit.ro și care urmărește reglementarea circulației trotinetelor electrice pe drumurile publice. Proiectul a fost amendat astfel în comisiile de specialitate și urmează să primească, în perioada următoare, un prim vot din partea senatorilor.  Potrivit proiectului, trotineta electrică este definită ca un „vehicul, cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 40 km/h și care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW”, scrie profit.ro.

„În Codul Rutier vehiculele electrice care depășesc viteza de 25 km/h sunt considerate mopede. Astfel, foarte multe trotinete electrice intră în această categorie pentru care se solicită permis de conducere categoria AM și este necesară inmatricularea acestora la autoritățile locale. Prin inițiativa mea parlamentară definim în mod separat trotinetele electrice astfel încât ele să nu fie asociate mopedelor. Astfel, trotineta electrică este definită ca fiind vehicul, cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 40 km/h și care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW”, sunt argumentele menționate în sprijinul proiectului, potrivit profit.ro.

 

Codul Rutier stabilește în prezent ca numai persoanele cu vârsta peste 14 ani pot merge cu bicicleta pe drumurile publice, iar proiectul propune această vârstă minimă, de 14 ani, și pentru conducerea trotinetei electrice.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: