Recomandări pentru Sărbători de Iarnă liniştite

de Stiri Buzau Media

Pentru ca Sărbătorile de Iarnă să nu fie umbrite de implicarea în evenimente nedorite, poliţiştii buzoieni transmit câteva recomandări. Astfel, la cumpărături,manifestaţi prudenţă în magazinele aglomerate, supravegheaţi-vă geanta şi nu o plasaţi în coşul de cumpărături, de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă; nu luaţi asupra dumneavoastră sume mari de bani, ci doar necesarul pentru cumpărăturile planificate în acea zi; când este posibil, folosiţi cardul pentru cumpărături; păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil altor persoane şi nu în sacoşa de cumpărături; când sunteţi împins în aglomeraţie, verificaţi-vă imediat buzunarul unde aveţi banii sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări a unui hoţ; când achitaţi diferite bunuri, nu scoateţi toţi banii pe care îi aveţi la dumneavoastră, ci numai suma necesară plăţii contravalorii acestora; asiguraţi temeinic autoturismul şi nu lăsaţi la vedere, în interior, bani sau obiecte tentante precum telefoane mobile, laptopuri, genţi, borsete, pungi de cadouri, etc.

În cazul în care plecaţi de la domiciliu în perioada sărbătorilor, indiferent de perioada în care lipsiţi, nu neglijaţi următoarele aspecte: rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa locuinţei/pe casa scării sau care încearcă să descuie uşa; spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile; închideţi şi asiguraţi, la plecare, toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie; faceţi pregătirile de deplasare cât mai discret;  banii lichizi sau obiectele de valoare mare şi volum mic (bijuterii, spre exemplu) vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, aşa că evitaţi să le lăsaţi în locuinţă; nu lăsaţi cheile apartamentului sub preş sau în cutia de scrisori; la plecarea de acasă, nu lăsaţi în uşă bilete care să dezvăluie acest lucru; asiguraţi-vă uşa locuinţei cu încuietori performante; împreună cu vecinii, stabiliţi un sistem de supraveghere atunci când lipsiţi de acasă, în mod special în nopţile de Crăciun şi Revelion !

Pentru a preveni infracțiunile cu violenţă evitaţi persoanele irascibile sau aflate sub influenţa băuturilor alcoolice, nu daţi curs provocărilor acestora; dacă vi se pare că sunteţi urmărit, îndreptaţi-vă spre un grup de persoane sau intraţi într-un magazin şi sunaţi urgent la poliţie; nu vă lăudaţi către persoanele necunoscute sau amicilor ocazionali cu valorile pe care le aveţi la dumneavoastră sau la domiciliu; nu proferaţi injurii, întrucât acestea pot duce la declanşarea unor conflicte spontane ce pot degenera în violenţe; nu vă faceţi singuri dreptate folosind violenţa, apelaţi mai bine la instituţiile abilitate; dacă sunteţi agresaţi, nu aveţi reţineri în a striga după ajutor. O asemenea reacţie îl poate determina pe agresor să vă lase în pace; dacă sunteţi martorul unei agresiuni, informaţi de urgenţă poliţia apelând 112.

În traficul rutier, înainte de a pleca la drum, verificaţi întotdeauna starea tehnică a autovehiculului şi interesaţi-vă în privinţa condiţiilor de pe traseul pe care urmează să îl parcurgeţi. Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic. În zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni ! Aceştia sunt mai puţin prudenţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur şi nu se asigură corespunzător la traversare. Echipaţi-vă maşina corespunzător, nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă, lanţuri şi material antiderapant. Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilului, antigelului, lichidului de parbriz şi instalaţia de încălzire. Verificaţi dacă dispozitivele de iluminare şi semnalizare, ştergătoarele de parbriz şi instalaţiile de climatizare funcţionează corespunzător !

Circulaţi cu viteză redusă, pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă!  Ţineţi cont de faptul că atunci când este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, trebuie să menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă. Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor ! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu polei nu trebuie să viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp; nu efectuaţi depăşiri riscante și nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau dacă simţiţi că sunteţi obosiţi.

În preajma Sărbătorilor de Iarnă, răufăcătorii pot profita de buna-credinţă a cetăţenilor şi, deghizaţi în colindători, pot fura din locuinţele ale căror uşi le sunt deschise sau din locuinţele pe care le găsesc descuiate. Pentru a nu le deveni victime, poliţiştii vă recomandă:

  • acordaţi maximă atenţie persoanelor care sună la uşa dumneavoastră sau pe care le primiţi în casă !
  • obişnuiţi copiii să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dumneavoastră, pentru a nu dezvălui că sunt singuri în locuinţă !