Respectul pentru curățenie înseamnă respect pentru sănătate

de Stiri Buzau Media

La platformele de gunoi din aproape tot municipiul este jale. În containerele pentru deșeu menajer găsim reciclabile, în containerele sau pubele galbene  sunt deșeuri menajere, în pubele verzi destinate ambalajelor din sticlă sunt aruncate la grămadă tot felul de alte deșeuri, deși containerele galbene și pubelele verzi sunt inscripționate cu autocolante mari în care se explică clar ce trebuie să pună cetățeanul în ele. Buzoienii au primit și informări, afișe pentru fiecare apartament. Bunăvoința înseamnă să prindem o astfel de informare pe ușa frigiderului cu magneții care nu lipsesc de pe aceste tipuri de electrocasnice.

Apoi, până ne obișnuim cu separarea deșeurilor, să ne ajutăm citind informarea înainte de a arunca la coș orice obiect de care nu mai avem nevoie. Artrebui să fie simplu. Începand din noiembrie 2014, buzoienii beneficiază de toate mijloacele necesare colectării selective. Începând cu implementarea sacului galben pe care l-au primit atât cetățenii care locuiesc la case, cât și locatarii de la blocuri, deserviți și administrați de asociațiile de proprietari, cu toții au la dispoziție diverse modalități de colectare separată a deșeurilor.

Mai exact, locuitorilor de la case li s-au distribuit pubele negre pentru deșeurile menajere, pubele maron, pentru deșeurile vegetale biodegradabile, saci galbeni pentru deșeuri reciclabile, dar și posibilitatea de a colecta ambalajele din sticlă în ziua de marți a fiecărei săptămâni. Recipientele puse la dispoziție de RER SUD SA sunt acordate în custodie, cu posibilitatea de a fi înlocuite gratuit atunci când se deteriorează, sau când sunt furate. Înaintea fiecărui demers de implementare a colectării selective a deșeurilor, s-au inițiat campanii de promovare și informare, în toate mijloacele media locale.

Dar cea mai important cale de transmitere a informațiilor despre modul în care trebuie să colectăm corect, a fost și va rămâne cea a discuției directe, prin informare din ușă în ușă, din casă în casă. Abordarea directă de la om la om este mijlocul cel mai eficient de comunicare a unui mesaj, mai ales atunci când este vorba despre schimbarea stilului de viață și a unor rutine de zi cu zi.

Dacă până în 2014 buzoienii puneau toate deșeurile generate în gospodărie într-o singură pubela, care era ridicată cu o singură mașină, acum patru mașini diferite deserves cetățenii din urbe. Fiecăruia dintre acești cetățeni le-au bătut la poartă, sau la ușă de mai multe ori agenții de comunicare din cadrul departamentului de comunicare al  RER SUD SA, atât cu afișe, informări scrise, reinformări și discuții directe. Toate acestea au avut ca scop familiarizarea buzoienilor cu noul concept de colectare selectivă a deșeurilor, cu formarea unor deprinderi noi fiecărui cetățean.

Echipa de comunicare s-a aflat constant în teren la monitorizarea platformelor de depozitare a deșeurilor din cartierele de blocuri. Pe orice fel de vreme, ploaie, ger, călduri sufocante, de dimineața până seara, agenții de comunicare au fost prezenți lângă pubelele și containerele din spațiile special amenajate pentru depozitarea deșeurilor, pentru a îndruma fiecare cetățean care își arunca gunoiul, despre destinația diferitelor tipuri de deseuri. Zilnic s-au confruntat cu ironiile și cinismul celor care nu înțeleg ca a colecta separate deșeurile înseamnă a ne păsa de propria sănătate și de sănătatea copiilor noștri. Dincolo de orice normă legislativă și de argumentul amenzilor, atunci când vorbim despre gunoi, vorbim despre curățenie care este direct legată de sănătate.

Oare nu ne pasă ce lasăm copiilor noștri? Se pare că nu ne pasă ce viitor pregătim copiiilor și nepoților noștri, atât timp cât nu înțelegem că dincolo de ușa casei noastre, mediul în care trăim este tot al nostru. În fața porții, în fața blocului suntem responsabili de curățenia și aspectul plăcut al locurilor pe unde trecem, iar platforma de gunoi este și ea o extindere a coșului de gunoi din casă, unde,este adevarat, că nu ajung scormonitorii. Numai că nu ei sunt de vină pentru ce punem în sacul galben.

Nu scormonitorii umplu sacul pentru reciclabile cu pamperși pentru copii și adulți, cu resturi de carne și peste și alte deșeuri menajere. În partea occidentală a Europei, amenda este cea care l-a civilizat pe englez, pe neamț, francez sau italian. Oricât de incomod este acest adevăr, ne pasă mai mult de buzunar, decât de sănătate. Responsabilizarea prin amendă este o cale netezită de lege și ușor de aplicat prin sesizarea institițiilor abilitate să îi sancționeze pecuniar pe cetățeni. RER SUD a ales calea răbdării și a promovării exemplului frumos acolo unde există. Și din păcate exemplul frumos îl regăsim în puține situații. Ne place să fie curat, dar să facă altcineva curățenia, este frumoasă colectarea separată a deșeurilor, dar incomodă întrucât presupune un pic de organizare și efort.

   În perioada interbelică atât în mediul urban, cât și în mediul rural, la țară cum se spune, situația era total diferită. Știm asta din poveștile bunicilor, iar ceea ce ne povestesc pare rupt dintr-o lume paralelă cu cea în care trăim. Români care păstrau curățenia locurilor în care trăiau. Aici, în România, o țară în care le era drag să trăiască și pe care o îngrijeau cum știau mai bine. Heirupismul de mai târziu, a adus cu sine dezrădăcinarea și sentimentul că localitățile urbane care au fost populate forțat, nu le mai aparțin. Omul sfințește locul a fost înlocuit cu altul trebuie să sfințească locul.

Poveștile din alte vremuri sunt o lecție de viață, la care trebuie să apelăm atunci când ne pierdem reperele. Respectul pentru curățenie înseamnă respect pentru sănătate. RER SUD SA face toate demersurile pentru că orașul în care trăim să fie unul curat. Numai că aceste demersuri așteaptă încă răspunsul buzoienilor.Doar împreună reușim să avem un oraș curat. Iar împreună înseamnă RER SUD SA și buzoieni, toți de aceeași parte a baricadei.

Știri despre: , , ,