SAMOILĂ MÂRZA, SINGURUL OM CARE A IMORTALIZAT MAREA UNIRE

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:pressone.ro

Sursa foto:pressone.ro 

Evenimentele din 1 Decembrie 1918 au fost imortalizate de Samoilă Mârza, care a devenit astfel, din întâmplare „fotograful Unirii”. Asta deoarece germanul Arthur Bach, angajat oficial de către organizatorii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, nu s-a prezentat pentru a fotografia evenimentele. Samoilă Mârza, de fel din localitatea Galtiu, din judeţul Alba, avea 32 de ani și cu patru zile înainte se întorsese din război. Pentru a ajunge la Alba a mers 11 kilometri, cărând aparatul pe bicicletă iar pe drum el a mai făcut câteva fotografii cu săteni care mergeau la Marea Adunare Naţională.

Sursa foto:pressone.ro

Pozele lui Samoilă Mârza au ajuns cunoscute însă, odată cu trecerea timpului, de el îşi mai amintesc doar istoricii. După cum menționează pressone.ro, fotograful din Galtiu ,,nu a avut voie să intre în Sala Unirii, unde se aflau cei 1.228 de delegați. ,,Comitetul de organizare a făcut contract cu fotograful german Arthur Bach, care nu s-a prezentat ca să pozeze. Nu avea niciun interes. Norocul nostru și al neamului a fost că a venit Samoilă Mârza”, conchide astăzi urmașul și biograful său. De altfel, în acele momente, Mârza nu avea cum să știe că era singurul fotograf participant la Marea Adunare Naţională care consfinţea Unirea Transilvaniei cu România.

Singurul om care a imortalizat evenimentul, Samoilă Mârza (1886-1967), a adunat acele cadre istorice într-un album intitulat Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri. După Unire, el a oferit exemplare din acest album unor personalități, printre care regele Ferdinand, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, Ionel Brătianu, Nicolae Iorga, Iuliu Maniu și generalul francez Henri Berthelot. Drept mulțumire, regele l-a acceptat printre furnizorii Casei Regale, iar generalul Berthelot i-a trimis un permis de călătorie gratuită pe căile ferate franceze. Astăzi, exemplarul dăruit lui Iuliu Hossu se află la Episcopia Greco-Catolică de la Cluj, iar alte două exemplare, al lui Nicolae Iorga și al lui Iuliu Maniu, se află la Biblioteca Academiei Române și, respectiv, la Arhivele Naționale.

Sursa foto: pressone.ro

Aparatul de fotografiat cu trepied pe care Samoilă Mârza l-a cumpărat în adolescență, în schimbul unei perechi de boi, și pe care avea să-l folosească timp de 60 de ani se află astăzi la Muzeul Național din Alba Iulia, alături de mai multe plăci fotografice. Au fost achiziționate în 1966, chiar de la proprietar, de către directorul de atunci al muzeului, Anghel Gheorghe.

Sursa foto:pressone.ro

Din acei bani, Mârza și-a cumpărat un aparat nou, cu care dorea să fotografieze festivitățile din 1968, când se împlineau 50 de ani de la cel mai important moment al vieții sale. Nu a mai apucat. A încetat din viață la 19 decembrie 1967, fiind înmormântat în cimitirul Maieri din Alba Iulia”.

Știri despre: