Se introduce taxa pe băuturi răcoritoare cu zaharuri, iar țigările se vor scumpi de la 1 septembrie 2019! Sunt unele dintre prevederile proiectului rectificării bugetare, propus de MFP

Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul rectificării bugetare și asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. Alături de alte măsuri fiscale și bugetare propuse, actul normativ mai prevede majorarea accizei la țigarete și introducerea taxei pe zahăr. ,,Acciza specifică exprimată în lei/1.000 de țigarete se determină anual, pe baza prețului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem și a accizei totale al cărei nivel este prevăzut în anexa nr. 1. Această acciză specifică se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor publice care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la 1 martie. În perioada 1 septembrie 2019 – 31 martie 2020, acciza specifică pentru țigarete este de 386,377 lei/1.000 țigarete”, se menționează în proiectul rectificării bugetare, propus de MFP. Acciza la țigarete este majorată pentru a fi evitată declanșarea acțiunii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor (infringement) împotriva țării noastre.

În ceea ce privește taxa pe băuturile răcoritoare, aceasta este introdusă pentru că în Uniunea Europeană, 52% din populația adultă este în prezent supraponderală, iar din această proporție 17% suferă de obezitate. „Epidemia de obezitate constituie o povară imensă asupra sistemelor de sănătate, obezitatea reprezentând, în prezent, unul din principalii factori responsabili de morbiditate la nivel mondial. De asemenea, se relevă cifre îngrijorătoare şi în cazul obezităţii infantile, cu repercursiuni importante asupra sănătăţii viitorului adult. Planul de Acţiune pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor netransmisibile al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată faptul că supraponderea şi obezitatea la copii şi tineri înregistrează un trend ascendent. În acest sens, se impune adoptarea unor măsuri în vederea combaterii consumului de băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de zaharuri libere, prin introducerea acestora în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate”, mai prevede actul normativ. Proiectul rectificării bugetare, propus de MFP  ar putea fi adoptat la finalul săptămânii.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: