Se modernizează infrastructura Sistemului Naţional Unic pentru apeluri de urgenţă 112

Modernizare capitală a Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă. Recent, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb și directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Ionel Vasilca au semnat contractul de finanțare Modernizarea Infrastructurii Hardware și Software a acestui sistem. Proiectul, care dispune de o alocare 47,6 milioane euro, este finanțat prin Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), axa prioritară 5, obiectivul specific 5.2. Beneficiarul proiectului este Serviciul de Telecomunicații Speciale și are o perioadă de implementare de 36 luni.

Proiectul constă în modernizarea componentelor hardware și software pentru un răspuns mai prompt al agențiilor de urgență la solicitările cetățenilor aflați în situații de urgență. Dintre beneficiile proiectului amintim:

  • crearea de mecanisme mai eficiente de gestionarea resurselor și echipajelor de intervenții;
  • creșterea capacității de răspuns la solicitările cetățenilor;
  • reducerea timpului de așteptare cu 5 secunde, de la 59 la 54 secunde;
  • alertarea automată a structurilor ce pot interveni în situații de amploare;
  • apel de urgență cu transmisii video și imagini de la locul evenimentului.

Va exista, așadar, posibilitatea ca cetățenii să poată transmite informații suplimentare, precum imagini, video, date, text sms sau whatsapp. O altă noutate este îmbunătățirea intervențiilor prin extinderea accesibilității apelului de urgență pentru persoanele cu dizabilități, în acord cu cele mai noi cerințe la nivel european.

,,Modernizăm acest sistem după o perioadă de 13 ani de funcționare, perioadă în care s-au primit peste 64 milioane de apeluri din partea cetățenilor aflați în situații de urgență. Mulțumesc Serviciului de Telecomunicații Speciale pentru inițiativa acestui proiect și mulțumiri speciale din partea Guvernului României tuturor celor care lucrează zi și noapte în Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Datorită acestui proiect,vor avea acces la servicii mai performante în slujba cetățenilor”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

,,Din acest moment, practic, întreaga responsabilitate pentru gestionarea, buna derulare și implementare a proiectului de modernizare ne aparține și ne-au fost create toate condițiile preliminare pentru transformarea acestui angajament într-un proiect național de succes, spre beneficiul direct al cetățenilor”, a spus la rândul său   Ionel Vasilca, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale.Pe lângă sistem, vor fi modernizate centrele naționale din București, Brașov și Cluj, precum și toate dispeceratele și substațiile locale.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: