SUPERSTIȚII, TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE SFINȚII MIHAIL ȘI GAVRIIL

Sursa foto: desprepaine

An de an, pe data de 8 noiembrie, românii prăznuiesc Sfinții Mihail și Gavriil. După cum menționează AMPress, cei doi arhangheli purtători de sabie ,,ca simbol al biruinței sunt, potrivit credinței ortodoxe, conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor în drumul lor spre Rai. Sfântul Arhanghel Mihail, Apărătorul Credinței, este cel mai invocat în slujbele bisericești pentru a păzi de război, precum și a obține biruința în cazul unei lupte. Semnificația numelui Mihail este ,,Acela care este ca Dumnezeu”. Sfântul Arhanghel Gavriil (Gabriel) i-a vestit Fecioarei Maria zămislirea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. În ebraică, Gavriil înseamnă ,,Omul lui Dumnezeu”.

În folclorul românesc, se spune că Arhanghelii Mihail și Gavriil sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte. Ei sunt asistenți la Judecata de apoi, ard păcatele lumești și purifică conștiințele oamenilor. Arhanghelul Mihail păzeste la căpătâiul omului muribund și-i apără sufletul să nu i-l fure Satana. Ciobanii și proprietarii oilor fac turtă mare din mălai, numită ,,turta arietilor” (berbecilor), pentru a spori fecunditatea mioarelor. Această turtă se aruncă în ziua praznicului în mijlocul oilor și se dă drumul totodată berbecilor între oi. Dacă turta va pica cu fața în sus, la primăvară vor făta toate oile. Dacă va pica cu fața în jos, semn rău de oi sterpe fără rod.

În ziua de 8 noiembrie este interzis cu desăvârșire să lucrezi sau să faci treburi în casă, în curte sau pe câmp. Cine nu se va supune va avea parte de chin în ziua morții. În ziua Sfinților Arhanghel Mihail și Gavriil se împarte pentru sufletul morților, se aprind lumânări atât pentru cei vii, cât și pentru cei morți fără lumânare sau în împrejurări năprasnice”.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: