Taxa pe ”pârloagă” revine!

de Stiri Buzau Media

După ce Guvernul a renunțat la suprataxarea terenurilor lăsate nelucrate, Executivul revine la ideea de a cere bani în plus pentru suprafețele agricole necultivate și a acorda facilități fiscale pentru proprietarii care își lucrează terenurile agricole. Proiectul de ordonanță se află momentan pe masa Guvernului și urmează să fie aprobat în perioada următoare. Față de vechea formă a propunerii, Guvernul a introdus în noul proiect măsura ca autoritățile locale să fie obligate să aplice penalitatatea pentru terenuri nelucrate, fără ca aceasta să mai reprezinte doar o opțiune. Astfel, va fi acceptată scutirea de la plata impozitului pentru terenurile arabile lucrate, dar concomitent va fi introdusă obligativitatea consiliilor locale de a majora impozitul pe teren cu până la 100 lei/hectar pentru terenurile arabile nelucrate 2 ani consecutiv.

O serie de categorii de fermieri vor fi scutiți suplimentar din anul 2019 de plata impozitului datorat statului pentru terenuri, utilaje sau clădiri. Potrivit formei actuale a Codului Fiscal, nu se datorează impozit/taxă pe teren pentru terenurile care prin natura lor și nu prin destinația dată sunt improprii pentru agricultură sau silvicultură. Consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe teren datorate pentru:

  • terenurile afectate de calamități naturale, pentru o perioadă de până la 5 ani;
  • terenurile din extravilan situate în situri arheologice înscrise în Repertoriul Arheologic Național folosite pentru pășunat;
  • terenurile persoanelor care domiciliază și locuiesc efectiv în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei “Delta Dunării”, în conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 27/1996, republicată, cu modificările ulterioare;
  • terenul situat în extravilanul localităților, pe o perioadă de 5 ani ulteriori celui în care proprietarul efectuează intabularea în cartea funciară pe cheltuială proprie.

Nu se datorează impozitul pe mijloacele de transport pentru mijloacele de transport folosite exclusiv pentru transportul stupilor în pastoral. Consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului pe mijloacele de transport agricole utilizate efectiv în domeniul agricol. Scutirea sau reducerea de la plata impozitului pe mijloacele de transport agricole utilizate efectiv în domeniul agricol se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative.