TRADIȚII DE SFÂNTA PARASCHEVA

    Sfânta Parascheva este sărbătorită de creştinii ortodocşi români pe data de 14 octombrie. După cum menționează bisericasfintiitreiierarhi.md,  în popor, Sfânta Parascheva ,,este percepută ca fiind ,,mare la trup și urâtă la chip”, dar cu un suflet bun, pentru că îi ferește pe oameni de boli, grindină, trăsnet și pe copii îi apără de deochi.  În această zi, fetele tinere trebuie să țină Ziua Sfintei Parascheva, pentru a fi cinstite așa cum a fost ea. La sate, se fac focuri în curte pentru a alunga spiritele rele.

Credinciosii care nu ajung la Iași merg la bisericile sau mănăstirile din apropiere să se roage pentru sănătate, bunul mers al vieții și pentru înlăturarea necazurilor Totodată, ei fac pomeni pentru aceia care au murit fără lumânare și au fost îngropați fără preot. În această zi, gospodarii fac masă mare ca să mănânce și cei săraci. Nu se servesc poame cu cruce, nuci și castraveți.

Se spune că așa cum va fi ziua de 14 octombrie la fel va fi și Ziua Sfântului Dumitru, pe 26 octombrie, dar și celelalte sărbători de peste an. Se mai spune că, dacă frunzele copacilor îngălbenesc și cad repede, este semn că anul care vine va fi roditor. În dimineața zilei de 14 octombrie, ciobanii trebuie să verifice felul în care au dormit oile. Dacă stau grămadă, e semn că va fi iarna grea, geroasă. Dacă sunt împrăștiate, iarna va fi blândă. Și, dacă de Sfânta Parascheva nu plouă, atunci iarna va veni curând”.

De Sfânta Parascheva nu se lucrează, nici la serviciu şi nici acasă, pentru a te feri de bolile de ochi şi de durerile de cap. În această zi nu se spală şi nici nu se coase, altfel te alegi cu negi la mână.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: