TREBUIE SAU NU SĂ ACHIȚI ÎN ROMÂNIA O TAXĂ LUNARĂ DACĂ PLECI ÎN STRĂINĂTATE?

     În ultima perioadă s-a discutat despre o taxă lunară, pe care o vor datora pentru contribuția la sănătate, românii plecați în străinătate, care își păstrează rezidența fiscală în țară. Potrivit avocatnet.ro, în realitate însă, ,,sumele și procentele avansate nu au mai nimic în comun cu noile reglementări fiscale aprobate de Guvern și aplicabile de la 1 ianuarie 2018. ,,Potrivit noului Cod Fiscal, românii plecaţi în străinătate care şi-au păstrat rezidenta fiscală în România vor fi nevoiţi să plătească o taxă lunară în valoare de 67 de lei”, atrage atenție o publicație online.

Mai mult, apare și o confirmare din partea unui specialist, conform căruia contribuția lunară lunară este de aproximativ 67 de lei pe lună, calculată prin aplicarea unui procent de 5,5% „pentru un salariu minim pe economie din 2016 de 1.200 de lei”. Parcă nici nu am ști cu ce să începem, dar să analizăm afirmațiile treptat:

  • procentul de 5,5%, la care se face referire, este cel corespunzător CASS. Totuși, trebuie ținut cont că în Codul fiscal va fi prevăzută, de la 1 ianuarie 2018, o cotă de 10%, în loc de 5,5%, cât este acum.;
  • salariul minim pe economie la care se face referire, de 1.200 de lei, nu a avut de fapt niciodată această valoare. Concret, acesta a fost de 1.050 de lei în perioada ianuarie – aprilie 2016, pentru ca între 1 mai 2016 și 1 februarie 2017 acesta să fie fixat la 1.250 de lei, dar nu 1.200 de lei;
  • CASS nu este obligatorie pentru persoanele fără venituri, ci acestea pot opta pentru plata ei dacă vor servicii medicale în sistemul sanitar românesc (în afară de cele de urgență, care sunt gratuite pentru toți).

Așadar, raportând procentul de 5,5% la 1.250 de lei ar rezulta suma de 68,75 lei, apropiată de valoarea de 67 de lei, despre care se tot scrie.  Revenind la realitate și la reglementările în vigoare, o plată lunară a CASS, în cotă de 5,5% acum, dar de 10% de la 1 ianuarie 2018, se aplică persoanelor fără venituri care vor să beneficieze de servicii medicale în sistemul sanitar de stat. În prezent, deoarece salariul minim brut este de 1.450 de lei, iar cota de contribuție este de 5,5%, românii fără venituri achită lunar 79,75 lei pentru a beneficia de servicii medicale în sistemul public.

Asta înseamnă 957 de lei pentru 12 luni.  De la anul însă, când salariul minim pe economie va crește la 1.900 de lei, vom vorbi de 190 de lei lunar, bani ce vor corespunde unei sume de 2.280 de lei pentru întregul an 2018.  De altfel, există și a doua variantă pe care o au românii fără venituri care vor să beneficieze de servicii medicale de stat. Este vorba despre plata CASS la momentul accesării acestora, modalitate despre care am scris mai multe aici. În concluzie, „revoluția fiscală” a Guvernului Tudose NU va aduce nicio taxă lunară pentru românii plecați din țară”.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: