Un ilfovean, expert în metoda de înșelăciune „şmen”, prins de poliţiştii râmniceni

de Stiri Buzau Media

Ați auzit de înşelăciunile prin metoda ,,şmen”? Escrocul sustrage o parte din bani și îi ascunde, continuând să țină victima de vorbă, pentru ca aceasta să nu descopere că suma de bani nu mai este aceeași ca la început. Un astfel de caz a avut loc şi la Râmnicu Sărat. Victimă a fost un râmnicean care a fost păgubit de 500 de lei de către un ilfovean de 40 de ani. Norocul acestuia din urmă nu a durat mult, căci la aproape o oră de la sesizarea făcută de către angajatul firmei păgubite, polițiștii râmniceni au reușit să identifice făptașul. Din discuţiile purtate cu angajatul societăţii s-a stabilit că ilfoveanul a intrat în sediul societăţii comerciale sub pretextul că doreşte să schimbe două bancnote de 500 de lei. După ce angajatul l-a ajutat schimbându-i suma în 10 bancnote de 50 lei şi 50 de bancnote de 10 lei, bărbatul s-a răzgândit, arătându-se nemulţumit de faptul că a primit şi bancnote de 10 lei, aşa că a susţinut că refuză să mai facă schimbul. În momentul în care a restituit banii angajatului, i-a distras atenţia acestuia şi i-a reţinut cele 10 bancnote de 50 de lei de la sfârşitul teancului. Păgubitul a realizat că a fost înşelat abia în momentul în care a numărat banii primiţi, însă ilfoveanul plecase deja.

Prejudiciul a fost recuperat integral, iar bărbatului i s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune. De asemenea, pe parcursul cercetărilor şi în baza colaborării cu poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, s-a stabilit că bărbatul este principalul bănuit şi în comiterea altor fapte similare săvârşite pe raza judeţului Bacău. Cercetările sunt continuate de poliţiştii de investigaţii criminale râmniceni pentru documentarea întregii activităţi infracţionale. Pentru a nu deveni victime ale înşelăciunilor, poliţiștii vă recomandă:

-Nu efectuaţi operaţiuni de schimb valutar la persoane neautorizate. Pentru aceasta există bănci şi case de schimb valutar!

-Atenție la metoda “șmen”! Când primiți suma solicitată sau returnată, numărați atent bancnotele și nu mai întoarceți banii în mana bișnițarului, sub pretextul ca acesta să-i mai numere o data! Atunci se realizează înlocuirea sumei valabile cu o suma derizorie.

-Când aveți la dvs. sume mari de bani ( pe care i-ați ridicat de la posta sau de la banca) nu va încredeți in persoanele care pretind ca va cunosc si va propun afaceri. Fiți siguri ca ați fost urmăriți! Mai bine deplasați-va direct acasă cu un taxi!

-Nu cumpărați bunuri decât din locurile autorizate, iar daca va tentează realizarea unei tranzacții, nu dați niciodată banii înainte de a primi si verifica bunul solicitat. Este condiția esențială de a face inofensiv un escroc!