VESTE BUNĂ PENTRU PENSIONARI! DIN IULIE, EI VOR PRIMI MAI MULȚI BANI

pensionari_batrani in parcz    Din iulie 2018, punctul de pensie va ajunge la 1.100 de lei, față de 1.000 de lei, cât este valoarea lui actual. Creșterea va fi cuprinsă într-un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului ce va fi pus în dezbatere curând. Actul normativ se va putea aplica numai după ce Guvernul îl adoptă și după ce este publicat în Monitorul Oficial. Avocatnet.ro scrie că ,,în 2017, punctul de pensie s-a majorat de două ori: prima dată la 1 ianuarie, când a ajuns la 917,5 lei (o creștere de 5,25%), iar a doua creștere a fost în luna iulie, când a ajuns la 1.000 de lei. Așadar, de la jumătatea anului viitor, el va crește cu 10% față de cât este în prezent.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice arată cum se calculează pensia în funcție de punctul de pensie: ,,Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie”. Practic, creșterea punctului de pensie înseamnă o ușoară creștere a sumei de bani care ajunge în buzunarul pensionarului. Aceeași lege definește punctajul mediu anual ca fiind ,,numărul de puncte realizat de asigurat, calculat prin raportarea punctajului total realizat de acesta în întreaga perioadă de activitate la numărul anilor corespunzători stagiului complet de cotizare prevăzut de lege la data pensionării”.

Potrivit Legii pensiilor, pensiile trebuie să crească anual: ,,valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat”. De pildă, în 2013, punctul de pensie era de 762,1 lei ”.

 

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: