Veste importantă pentru cei care vor să îşi transforme în păduri, terenurile agricole sau lăsate în paragină, precum și păşunile

de Stiri Buzau Media

Producătorii agricoli, mai ales cei care au terenuri care nu sunt foarte productive și nu permit efectuarea unei activități agricole profitabile vor avea parte de un ajutor de stat care va fi reluat în acest an. Mai exact, prin programul ,,Prima împădurire” fermierii care vor să îşi transforme în păduri terenurile lăsate în paragină, păşunile sau chiar şi pe cele agricole, au şansa de a câştiga 6.000 de euro la hectar.

Vorbim despre acea schemă de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurire”, aferentă submăsurii 8.1 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite”, din cadrul PNDR 2014-2020. Ce trebuie reținut este faptul că agricultorii trebuie să efectueze lucrările de împădurire din bani proprii urmând ca Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură să le restituie ulterior banii și investiți dar să le și plătească o primă anuală timp de 12 ani de zile. Așa după cum prezintă APIA pe site-ul său, beneficiarii schemei de ajutor de stat care doresc împădurirea de terenuri proprietate a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) beneficiază numai de sprijinul acordat în baza Primei 1. Intensitatea sprijinului public nerambursabil este de 100% din totalul costurilor eligibile.

Valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza schemei este de 7.000.000 euro. Suprafețele terenurilor propuse spre împădurire trebuie să fie de cel puțin 1 ha pentru trupurile de pădure și de cel puțin 0,5 ha pentru perdelele forestiere. Terenurile din categoria pajiştilor naturale permanente (cu excepția celor afectate, conform proiectului tehnic de împădurire, de fenomene de degradare a solului), precum și terenurile agricole pentru care există angajamente în derulare pentru agro-mediu şi climă (Măsura 10) și agricultură ecologică (Măsura 11), nu sunt eligibile pentru sprijin.

În sprijinul potențialilor beneficiari, APIA a dezvoltat o aplicație electronică pentru depunerea online a cererii de sprijin. Aceasta poate fi accesată din pagina principală a siteului APIA www.apia.org.ro şi este însoţită de instrucţiuni de utilizare. Lansarea sesiunii 3 de depunere a cererilor de sprijin pentru accesarea schemei de ajutor de stat este planificată pentru luna iunie 2018. Sprijinul financiar se acordă ca valoare fixă, reprezentată de costuri standard pe hectar pentru împădurire și compensarea pierderilor de venit agricol, după cum urmează:

  • Prima de înfiinţare a plantaţiilor forestiere, care acoperă şi costurile cu elaborarea proiectului tehnic de împădurire și împrejmuire a plantației, denumită Prima 1;
  • Prima anuală acordată pe unitatea de suprafață, pentru acoperirea costurilor de întreţinere (maximum 6 ani) și îngrijire a plantaţiei forestiere (maximum 2 ani), precum şi pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi, pentru o perioada de 12 ani, denumită Prima 2.

Beneficiarii care sunt eligibili pentru orice componentă a Primei 2 trebuie să respecte normele privind eco-condiționalitatea pe toate terenurile agricole aparținând exploatației agricole și pe toată perioada angajamentului. Numai beneficiarii deţinători de terenuri agricole, încadraţi în categoria fermierilor activi la momentul depunerii cererii de sprijin, pot beneficia de compensația pentru acoperirea pierderilor de venit agricol.