VIDEO:Trei râmniceni, membri ai unei rețele de hoți din unități de bricolaj din Franța și Belgia, reținuți de polițiștii buzoieni, în urma unor percheziții

Sursa foto: Arhivă

Direcția de Investigații Criminale a Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu polițiști ai unităților teritoriale de poliție, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – S.C., a desfășurat ieri, o acțiune, în București și în 9 județe, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat de criminalitate itinerantă ce ar fi comis, în perioada septembrie 2017 – iulie 2019, mai multe furturi din societăți comerciale cu profil bricolaj, pe teritoriile Franței și Belgiei. Prin urmare, au fost desfășurate percheziții domiciliare la 28 de adrese din România (2 –București, 4 – Ilfov, 3 – Argeș, 10 – Buzău, 3 – Cluj, 1 – Dolj, 1 – Gorj, 2 – Maramureș, 1– Timiș, 1 – Vrancea).

În urma acestor percheziții desfășurate la nivelul județului Buzău, oamenii legii au identificat 3 tineri din zona Râmnicului, în vârstă de 21,22 și 27 de ani, care erau membri ai rețelei de hoți din unități de bricolaj din cele două țări. Aceștia vor fi  duși astăzi, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești pentru confirmarea mandatului european de arestare și continuarea măsurilor în vederea extrădării lor. Din activitățile comune de cercetare desfășurate de autoritățile franceze și belgiene, împreună cu cele române, a reieșit că membrii grupului infracțional s-ar fi deplasat frecvent pe teritoriul Franței (în special în perioada septembrie 2017 – iunie 2018) și mai apoi pe al Belgiei (în perioada iulie 2018 – iulie 2019).

Cei în cauză ar fi comis furturi din magazine sau depozite de articole de bricolaj (în special unelte/scule electrice), situate în diferite zone din aceste țări, bunurile sustrase fiind valorificate în străinătate sau în România. Modul de acțiune al persoanelor bănuite ar fi constat în punctarea depozitelor și/sau magazinelor, pătrunderea prin efracție sau escaladare în interioriul acestora prin acoperiș ori prin decuparea unor pereți laterali ai clădirilor, sustragerea de aparatură electrică, unelte de bricolaj sau scule pe care le-ar fi încredințat unor tăinuitori specializați în valorificarea lor pe plan local sau transportarea în România, în vederea valorificării lor.

Prejudiciul cauzat este de  peste 1.000.000 de euro pe teritoriul Franței și peste 100.000 de euro pe teritoriul Belgiei. Polițiștii au depistat și reținut în vederea arestării în baza unor mandate europene a 10 dintre persoanele bănuite, au ridicat mai multe bunuri din categoria celor vizate, respectiv: drujbe, motocositoare, polizoare, mașini de găurit, aparate de tăiat circular etc., precum și bijuterii și ceasuri de lux a căror proveniență urmează a fi stabilită.

În cauză s-a cooperat în materie penală, prin implicarea EUROJUST, pe baza a două ordine europene de anchetă formulate de autoritățile judiciare din Franța – Tribunalul de Mare Instanță din Besancon și Belgia – Tribunalul de Primă Instanță din Flandra de Est și trimise D.I.I.C.O.T. Acțiunea a beneficiat și de sprijinul al doi anchetatori francezi, însoțiți de ofițerii de legătură din cadrul Ambasadei Franței la București, al doi anchetatori belgieni, precum și de suportul criminaliștilor și polițiștilor din cadrul echipelor de intervenție ale Poliției Române.

 

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: