Virusul Pestei Porcine Africane depistat la un porc mistreț din fondul de vânătoare 27 Berca

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: InfoCS
Sursa foto: InfoCS

Direcția Sanitar Veterinară Buzău anunță că a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la un porc mistreț găsit mort în fondul de vânătoare 27 Berca, pe raza administrativ teritorială a unității administrative teritoriale Berca. În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui caz de PPA la porcul mistreț.

A fost delimitată zona afectată de 13 km, având în epicentru punctul în care a fost găsit mort porcul mistreț, compusă din zona infectată de 8 Km în jurul epicentrului și zona tampon de 5 Km în jurul zonei infectate. Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău se va reuni pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. La această dată, Pesta Porcină Africană în județul Buzău evoluează în 12 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială de Tip A, declarate în 8 localități.

Rămân în continuare sub supraveghere porcii santinelă  din satul Mărgăriți – Com. Beceni până la data 22.02.2019, termenul limită pentru testarea serologică pentru PPA când, în cazul unor rezultate negative, și acest focar va fi stins. Pe măsura finalizării termenelor va continua acțiunea de plasare a porcilor santinelă și în celelalte focare active de pestă porcină africană de pe raza județului, sub rezerva acceptării acestei conduite de către proprietarii exploatațiilor în cauză.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Știri despre: , , ,