,,Ziua Imnului Naţional”, marcată luni, pe platoul din faţa Primăriei Buzău! Vor fi impuse restricții pe unele artere din oraș

de Stiri Buzau Media

Luni, 29 iulie, pe platoul din centrul oraşului, de la ora 09:00, vor avea loc activităţi specifice sărbătoririi ,,Zilei Imnului Naţional al României” care vor dura 30 de minute. În această zi, va avea loc și un spectacol cu tematică adecvată susţinut de către Ansamblul folcloric „Drăgăicuțele” din comuna Berca, urmat apoi de intonarea „Imnului Naţional al României”și în final de defilarea gărzii de onoare. Acest eveniment va impune și unele restricții de circulație pe câteva artere din municipiul Buzău. Astfel, traficul auto va fi restricționat luni, între orele 08.15 – 10.00. De asemenea, vor fi interzise staționarea și parcarea în zona Primăriei Buzău.

La 29 iulie 1848, „Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Naţional al României se află poemul patriotic „Un răsunet”, de Andrei Mureşanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. Conţinutul profund patriotic şi naţional al poeziei a fost de natură să însufleţească numeroasele adunări ale militanţilor paşoptişti, pentru drepturi naţionale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn „o adevărată Marsilieză românească”. Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independenţă, în Primul Război Mondial şi la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în Al Doilea Război Mondial.

„Deşteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Imediat după Revoluţia din `89, „Deşteaptă-te române!” a fost ales Imn Naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.