Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău – să ne amintim ce s-a întâmplat pe 4 februarie

de Stiri Buzau Media
??̆ ?? ??????? ??…
Pe 4 februarie 1809 se năștea la Buzău poetul și ofițerul ?????? ??̂????? (d. 1831). Deși a scris doar cinci poezii, toate publicate de I. Heliade-Rădulescu  în „Curierul românesc”, a intrat în „Istoria literaturii român” a lui George Călinescu și a introdus în literatura română faimoasa temă a preromantismului european. În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți volumele „Ruinurile Târgoviştii” și „Poeziile precedate de o intoducere”, de Vasile Cârlova și „Vasile Cârlova, poet modern”, de Petre Ştefan.
În urmă cu 113 ani, pe 4 februarie 1909, are loc ?? ????? ????????? ???̦????? ??? ???????̦?? ???????? ?????? „???? ?? ?????”?? ????? ?̦????̆????? ???????????, cu actorul Constantin Nottara în rolul lui Ştefan cel Mare.
Se împlinesc 95 de ani de la 4 februarie 1927, dată la care ?̂? ??? ?? ????? ?????? „??? ???? ??????” (??̂???̆???̦?? ?? ????), ?????? ?? ?????? ????????, ????? ????????̆ ??????̆ ??? ??????? ????????.
Pe 4 februarie 1934 ????????? ????̂? ?? ??? ?? ????̆ ???????? (??. ???? ?̦? ?. ??????????) ??????? ?????? ?? ??????? ??????? ?? ?????????, ?????̦??. Pentru rezultatele obținuțe, sportivilor li s-a decernat „Premiul național pentru sport”.
Astăzi, publicistul buzoian ??????? ??̆??̆???̆ sărbătorește împlinirea a 80 de ani. Născut pe 4 februarie 1942 în comuna Pietroasele, a absolvit Facultatea de Ziaristică din București în 1974. A fost redactor la „Viața Buzăului”, corespondent al ziarului „Scânteia”, secretar de redacție la „Opinia” etc. A frecventat în perioada studenției Cenaclul „Nicolae Labiș” al Uniunii Scriitorilor și Cenaclul Revistei „Luceafãrul”. Fost consilier la Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Buzău, Dănăilă a publicat volumele „Destine la indigo”, „Întoarcerea”, „Robul zarului”, „Umbra în Uniformă”, „Următorul”, „Fluturi iernatici” „Iubirile de altădată” etc., pe care le găsiți în colecțiile bibliotecii noastre.
Tot astăzi poeta buzoiană ?????? ????̆????? serbează împlinirea a 68 de ani. Născută pe 4 februarie 1954, Denisa Comănescu este una dintre cele mai importante personalități buzoiene contemporane. Poetă, editoare și traducătoare, ea este directorul editorial al Editurii Humanitas Fiction, membră a Consiliului Uniunii Scriitorilor, secretar general al Centrului PEN Român (1990-2004), invitată în SUA de Universitatea Iowa, membră în Parlamentul Cultural European, tradusă în Suedia de Dan Shafran cu volumul „Glädje utan försoning” (Förlags ab Gondolin, Stehag, 1999) și în Spania de Joaquin Garrigos cu volumul „Regreso del exilio” (AdamaRamada Ediciones, Madrid, 2008). De câțiva ani, poeta se află chiar în „Top 100 femei de succes”, poemele sale fiind publicate în antologii în peste 15 țări. Poeta a debutat pe când era elevă a Liceului „M. Eminescu” din Buzău în suplimentul literar al ziarului „Viața Buzăului” și avea să-l cunoască pe Dan Deșliu, care organiza emisiuni la radio cu elevii din țară. A obținut „Premiul pentru poezie” al revistei Luceafarul în 1978. A debutat editorial cu volumul „Izgonirea din Paradis” (1979), volum pentru care a primit „Premiul de debut” al Uniunii Scriitorilor. La numai douăzeci și ceva de ani cunoștea orientările de ultimă oră din poezia engleză și americană și se situa cu dezinvoltură într-un raport de emulație cu poeții români la modă. În colecțiile bibliotecii noastre găsiți mai multe cărți ale Denisei Comănescu: „Barca pe valuri”, „Cuţitul de argint”, „Izgonirea din paradis” etc.
Tot astăzi se împlinesc 52 de ani de la data de 4 februarie 1970, când ??? ???????? ??????? „???? ?????” ?? ????? ?????, un adevărat succes. Romanul este o adaptare a autorului după scenariul său pentru filmul omonim, și poate fi găsit și în colecțiile bibliotecii noastre.
În urmă cu 18 ani, pe 4 februarie 2004, ???? ?????????? ????? ???̦???? ?? ??????????? ????????, devenită în timp un adevărat fenomen.