Claudiu Constantin, primarul comunei Lopătari: Haideți aici ca să vedeți care trebuie să fie rostul vostru la guvernare

de Stiri Buzau Media

Sunt născut în iulie 1989. Cu toate astea, de când sunt în politică, am completat nenumărate declarații cum că nu am colaborat cu Securitatea. Și totuși politica românească e plină de foști colaboratori ai Securității, mulți având funcții importante în stat. Ceva nu e bine, ceva nu funcționează pe mai multe niveluri.

Comunicarea statului cu teritoriul este extrem de ineficientă. Primim zilnic adrese la primărie cu tot felul de cereri, care mai de care mai comice. Ni se aduce mereu aminte câte obligații legale avem ca autorități locale. Suntem notificați că trebuie să livrăm informații chiar și dacă am făcut-o deja. Impresia mea este că minim 40% din activitatea multor instituții județene și centrale se rezumă la trimiterea degeaba încolo și-ncoace a unor informații redundante, lipsite de utilitate concretă, deseori neactualizate. Statul nu știe să comunice și nici nu vrea să îmbunătățească dialogul constructiv cu oamenii.

Reformă – auzim atât de des acest lucru. E nevoie de reformă în comunicarea statului cu firul ierbii, cu oamenii și autoritățile locale. Însă statul e prea ocupat cu politica pentru a-i rămâne timp și pentru o bună administrație. Cade un ministru – totul e paralizat, se amână întâlniri, nu găsești cu cine să discuți. Nu avem prefect – nu primești informații importante, cum ar fi faptul că nu ți se va aloca niciun leu pentru pagubele produse de calamitățile din Decembrie 2020.

*Buricul statului* habar nu are ce-i în teritoriu, dar are pretenția că ia decizii bune pentru oameni. Se vorbește despre descentralizare fără a investi real în pregătirea aleșilor locali, a funcționarilor și a oamenilor care lucrează în primării, fără o consultare reală a UAT-urilor pe chestiuni de legislație sau pe tot felul de protocoale de culise făcute la nivel de județ sau național.

Statul se ocupă cu descentralizarea sărăciei și a ineficienței, nu a administrației. Statul mitraliază cu adrese care necesită răspunsuri urgente, dar lasă primarii să se zbată cu construcții de poduri, inundații, rupere de drumuri comunale și drumuri județene aflate la mila celor de la județ.

Statul are nevoie de reformă, care nu se poate face prin tăierea capului miniștrilor când au divergențe cu prim-ministrul. Prin demiterea unilaterală acel ministru nu va învăța nimic și va pleca cu gândul că a fost executat politic, ceea ce va face și el când soarta îl va pune într-o asemenea postură. Reforma se face prin îmbunătățire continuă, prin asumare, prin construcție și efort comun. Mă aștept ca actuala coaliție de guvernare să coboare cu picioarele pe pământ și să se concentreze pe a-și ajuta primarii să facă progrese la firul ierbii. Da, acei primari care i-au făcut deputați și senatori, acei oameni care le-au dat în mână guvernarea țării.

Noi, primarii de la firul ierbii, vă așteptăm să coborâți din castelele voastre de cleștar și să vedeți realitatea din teren. Puneți-vă cizmele și haideți cu noi la pas prin Buzău, Mehedinți sau Sălaj, aici unde noi ne creștem copiii și unde încercăm cu sudoare, lacrimi și sânge să-i convingem și pe alții să facă același lucru. Haideți aici ca să vedeți care trebuie să fie rostul vostru la guvernare. Rost, un cuvânt pe care l-ați uitat.

Claudiu Constantin, primarul comunei Lopătari

Știri despre: