Directorul Băncii de Gene, cercetătorul Costel Vînătoru, “OMUL ANULUI 2019”

de Stiri Buzau Media

Consilierilor municipali buzoieni li se cere votul în ședința ordinară de luni pentru desemnarea cercetătorului Costel Vânătoru drept “OMUL ANULUI 2019”. propunerea de acordare a distincției aparține primarului municipiului Buzău, Constantin Toma.

Ing. Costel Vînătoru este cu siguranță cea mai mare personalitate buzoiană în domeniul cercetării, aducând mult prestigiu orașului nostru.

Născut la 10 octombrie 1967, în comuna Lopătari, judeţul Buzău, Costel Vânătoru este profesor, doctor în horticultură, cercetător stiințific gradul I, a fost șef Laboratorului de Genetică, Ameliorarea Plantelor și Conservarea Biodiversității, este membru asociat al Academiei de Stiințe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisești”, hirotesit Iconom Stavrofor  la Catedrala Arhiepiscopală Veche Buzău în anul 2002,  membru al Consiliului și Adunării Eparhiale Buzău, a fost directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, unitate strategică de cercetare şi dezvoltare pentru zona bazinului legumicol Buzău şi a judeţelor limitrofe, iar din acest an și director al Băncii de Gene recent înființată la Buzău. Are zeci de lucrări elaborate și/sau publicate (din care cele mai multe în limba engleză), numeroase lucrări științifice în străinătate, și lucrări științifice publicate în reviste de specialitate cotat ISI, zeci de articole în reviste de specialitate cu ISBN sau ISSN, articole de popularizare publicate în reviste de specialitate, mai multe cărți publicate și suporturi de curs. Deține zeci de brevete de invenții/produse omologate/alte produse purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală.

În 2018 a fost desemnat „Omul anului 2017”, tot la propunerea primarului Constantin Toma, un an în care s-a bucurat de o recunoaștere națională și mai mare obținând două premii importante: Premiul GALA Pria pentru Agricultură în 2017 – pentru întreaga activitate depusă în slujba cercetării românești. Premiul a fost acordat de un Consorțiu format din Camera de Comerț a României, principalele Ambasade acreditate în România, Ministerele de Resort precum și Asociațiile profesionale de profil; Premiul Academiei Agricole și Silvice “Ioan Maier” pentru lucrarea “Legumicultura”.

De asemenea, în cursul anului 2017, a aparticipat cu 9 lucrări științifice la simpozioane naționale și internaționale. A publicat numeroase articole științifice în toate revistele de specialitate și a avut o mulțime de intervenții la radio și televiziune aducând multă notorietate activității desfășurate de Stațiunea de Cercetări Legumicole și implicit Buzăului. În 2017 a propus și elaborat împreună cu Ministerul Agriculturii un proiect de lege al înființării “Băncii de Resurse GeneticeVegetale” Buzău, act normativ care se află în acest moment în dezbaterea Parlamentului. Această Instituție creată la Buzău va genera atât o activitate economică importantă dar și activități de cercetare, inovare și educație înaltă în orașul și județul nostru.

De asemenea, în 2017, dr. ing. Costel Vînătoru, împreună cu colectivul de cercetători ai S.C.D.L. Buzău, a omologat și brevetat 6 noi soiuri de legume și au depus alte 6 noi creații biologice la I.S.T.I.S. București în vederea omologării și brevetării.

Știri despre: ,