navigare Tag

obiceiuri

Obiceiuri de Sfânta Maria

Sfânta Maria Mare ( Adormirea Maicii Domnului ) este prăznuită în fiecare an pe 15 august. În dimineața acestei zile, femeile merg la biserică și împart struguri, prune și faguri de miere. Apoi, merg la cimitir și tămâiază…

Obiceiuri și tradiții de Adormirea Maicii Domnului

Potrivit tradiției, în dimineața acestei zile, femeile merg la biserică și împart struguri, prune și faguri de miere pentru a le merge bine. Apoi, merg la cimitir pentru a tămâia mormintele rudelor adormite. Sărbătoare este cunoscută și…

Obiceiuri în Sâmbăta Mare

Sâmbăta Mare este ultima zi a postului Paștelui, fiind declarată zi de odihnă. Sâmbăta Mare este, de asemenea,  ziua în care se prăznuiește îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos, precum și pogorârea Lui în iad, salvând…

Tradiții și obiceiuri de Joia Mare

În Sfânta și Marea Joi, cunoscută și ca Joia Mare, zi de o mare însemnătate în istoria mântuirii, sunt prăznuite patru momente deosebite din Săptămâna Patimilor: spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, Cina cea de Taină, la…

Obiceiuri la Întâmpinarea Domnului/ Ziua Ursului

La 40 zile după Crăciun, pe 2 februarie, când biserica ortodoxă sărbătorește Întampinarea Domnului, spiritualitatea populară păstrează sărbătoarea numită Stretenie sau Ziua Ursului. Se consideră că în această zi anotimpul rece se…

Tradiții și obiceiuri de Crăciun

Crăciunul este prima sărbătoare din ciclul sărbătorilor de Anul Nou. În Romania Craciunul se sărbătoreşte după stilul nou la 25 decembrie, iar după cel vechi, la 7 ianuarie. În zona rurală nu există familie care să nu se pregătească…

Datini și obiceiuri de Ziua Crucii

Ziua Crucii este considerată dată ce vesteste sfârşitul verii şi începutul toamnei. Calendarul popular consemnează aceasta zi şi sub alte denumiri, cum ar fi Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui. Sub prima denumire, ziua este cunoscută mai…

Obiceiuri și tradiții de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă. Tot acum, Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure. Pentru…

Obiceiuri şi tradiţii de Rusalii

În mitologia şi folclorul românesc, Rusaliile sunt numite şi Dansele, Ielele, Paraidele, Sfintele, Şoimanele sau Zânele. Spre deosebire de celelalte făpturi fermecate, Rusaliile umblă pe pământ doar în anumite răstimpuri, mai ales în…

Obiceiuri și superstiții de Sfântul Constantin și Elena

În calendarul popular, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este o una a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Tradiția populară ne spune că în această zi, păsările de pădure își învață puii să…

Tradiții de Sfântul Gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul ortodox, sărbătorit în fiecare an, pe 23 aprilie. În tradiția populară Sfântul Gheorghe este cunoscut sub numele de Sân-George. Este considerat a fi…