Acuzaţii de malpraxis, lansate de o familie din Buzău

malpraxisO familie din Buzău îl acuză de neglijență pe medicul care a monitorizat sarcina femeii, despre care nicio clipă nu au fost avertizați că ar putea avea probleme.Tânăra mamă a respectat toate recomandările medicilor, a mers la toate controalele și a efectuat toate analizele la timp pentru a se asigura că totul va fi bine și permanent a primit asigurări în acest sens. Medicul care a urmărit sarcina tinerei le-ar fi spus la toate analizele și ecografiile făcute că fătul se dezvoltă foarte bine și că nu ar exista niciun fel de probleme. Cu toate aceste asigurări, bebelușul are grave malformații la cap, iar inima sa este așezată în partea dreaptă.

Potrivit Antena 3, tatăl copilului spune că ”arată ca un extraterestru. Poate că este păcat să zic asta pentru că este copilul meu. Capul este asimetric, nu are o nară, un ochi s-ar putea să nu-l aibă”.

Deși distrus de durere, tatăl speră într-o soluție pentru ca fiul său să poată fi tratat,  își pune toată speranța în Dumnezeu, subliniind că  nu-l interesează nimic altceva decât ca nou-născutul ”să fie cât de cât bine”.

Deocamdată, mamei nou-născutului nu i s-a permis să ia contact cu copilul său, pentru a fi evitat  șocul pe care l-ar putea resimți la vederea malformațiilor acestuia. Între timp, tatăl și bunicul nou-născutului așteaptă explicații de la reprezentanții Spitalului Giulești, în condițiile în care medicul care a monitorizat această sarcină nu a putut fi contactat.

Preşedintele Colegiului Medicilor România (CMR), Gheorghe Borcean, a declarat duminică, pentru AGERPRES, că nu a fost depusă până în prezent nicio plângere în cazul bebeluşului născut cu malformaţii la Maternitatea Giuleşti, însă a precizat că instituţia se va autosesiza.

Nu a fost depusă nicio plângere la CMR. Colegiul Medicilor Bucureşti se va autosesiza. Cei din familie trebuie să meargă la CMR al cărui membru este medicul pe care îl reclamă. Noi o să ne autosesizăm – a afirmat medicul Gheorghe Borcean.

El a spus că nu se poate antepronunţa nimeni încă dacă medicul respectiv este sau nu vinovat, ci trebuie făcute investigaţii pe mai multe direcţii.

Cineva va trebui să vadă, altcineva decât medicul acela, un alt expert, să vadă imaginile pe care acel medic le-a captat pe aparatul său 3D sau 4D şi să spună: Domnule, la timpul acela când s-a făcut investigaţia se putea vedea, s-a respectat protocolul de investigare imagistică, nu s-a respectat, a fost un viciu al aparatului, medicul acela avea competenţa să facă sau nu avea competenţă, avea diplomele respective de competenţă de imagistică obstreticală, dacă avea sau nu experienţa necesară să facă acele investigaţii – a explicat reprezentantul CMR.

Potrivit acestuia, în cursul anchetei făcute de Colegiu, trebuie să se urmărească şi dacă medicul respectiv a fost prudent în demersul său, dacă ştia de posibilitatea existenţei acelei evoluţii nefavorabile.

Trebuie să vadă dacă omul acela a fost diligent şi prudent în demersul său, dacă a făcut tot ce trebuie făcut. Dacă ştia de posiblitatea existenţei acelei evoluţii nefavorabile. Dacă a luat măsuri de a elucida în totalitate posibilitatea acelor elemente. Toate acestea trebuie judecate unul după altul. Eu nu ştiu astăzi dacă este malformat, dacă se putea vedea, dacă nu se putea vedea. Trebuie văzut în ce mod acele probleme puteau fi elucidate înainte de naştere şi la ce vârstă puteau fi elucidate. Dacă putea fi la o vârstă la care se putea întrerupe sarcina sau la o vârstă la care nu putea fi întreruptă. Sunt elemente de curs logic al unei judecăţi – a adăugat medicul.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: