An agricol mai bun pentru România. Ultima prognoză a specialiștilor

de Stiri Buzau Media

agricultura-696x464Anul agricol 2015-2016 ar putea fi unul ceva mai bun faţă de cel anterior, dacă luăm în calcul cantitatea totală de cereale recoltate. Producţia medie este estimată la 3,76 tone la hectar, cu aproximativ 4% mai mare faţă de anul trecut, însă vom avea ceva mai puţin grâu, urmare a scăderii suprafeţei însămânţate. După un an 2015 în care agricultura a scăzut cu 9,8% faţă de 2014, având un aport în PIB de numai 4,2% şi  o contribuţie negativă la creşterea economică de minus 0,5%, primăvara acestui an aduce veşti bune în ceea ce priveşte culturile agricole.

Asociaţia Europeană a producătorilor de cereale (Coceral) estimează pentru România o creştere a producţiei de cereale cu 1,8% în acest an agricol faţă de anul anterior, până la 19,1 milioane de tone. Producţia medie va creşte chiar mai mult, cu 3,8% în perioada analizată, de la 3,62 de tone la hectar la 3,76 tone la hectar, însă suprafaţa cultivată este anul acesta mai mică cu 117 hectare.

Fermierii români vor realiza anul acesta, estimează Coceral, o producţie de 3,73 de tone de grâu la hectar, faţă de 3,7 anul trecut, însă producţia totală va scădea cu 8,6%, până la 6,9 milioane de tone, urmare a reducerii suprafeţei cultivate cu 192 de hectare.

Producţia medie de orz ar putea fi anul acesta de de 3,6 de tone la hectar faţă de 3,51 de tone. Coroborat cu o majorare a suprafeţei cultivate, producţia totală este estimată la 1,7 milioane de tone, faţă de 1,5 milioane de tone cât s-a brealizat anul trecut.

Porumbul, una dintre culturile cu cea mai slabă performanţă în 2015, va aduce fermierilor, potrivit Coceral, randamente mai mari anul acesta, producţia medie la hectar urmând să crească de la 3,76 tone la hectar la 4 tone la hectar. În total, producţia de porumb a României ar putea atinge anul acesta 10 milioane de tone, faţă de 9,2 milioane de tone anul trecut.

Prognoza Cocereal a luat în calcul culturile recoltate în 2015 şi 2016.

Sursă: economica.net

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns