Aleşii locali condamnaţi cu suspendare nu vor fi exceptaţi de la încetarea mandatului

Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege potrivit căruia mandatul aleşilor locali să înceteze de drept doar în cazul unei condamnări definitive la o pedeapsă privativă de libertate cu executare şi nu în situaţiile unor condamnări privative de liberate cu suspendare.

Proiectul prevedea că primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni îşi pierd mandatul în cazul unei hotărârii judecătoreşti definitive de condamnare cu o pedeaspă privativă de libertate, cu excepţia infracţiunilor de corupţie, respectiv de luare-dare de mită.

Astfel, cei condamnaţi cu suspendare urmau să fie exceptaţi de la lege.

Proiectul a fost iniţiat de 16 parlamentari de la toate partidele,

Deputatul PNL de Buzău, Cezar Preda, anunţat, la dezbaterile generale, că PNL nu votează acest proiect pe care îl consideră „un regres”.

„Unii au probleme şi acum facem orice ca aceste probleme să nu împieteze cu nimic la un rezultat electoral atât de dorit de taote partidele. Este un regres. Deşi avem şi noi aleşi locali care sunt şi care ne-ar fi foarte drag şi ne-ar plăcea să ne reprezinte având în vedere că au susţinerea comunităţilor, noi nu vom vota. Considerăm că această lege ne duce înapoi, PNL nu va vota această lege pentru că reprezintă un regres”, a spus Cezar Preda.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus, în replică, că sunt şi parlamentari în această situaţie şi au rămas în continuare parlamentari şi nu trebuie judecat cu două măsuri.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată cu acest proiect.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: