ANM: Vremea continuă să fie călduroasă în următoarele 2 săptămâni. Ploi, între 15 și 18 august

canicula3Meteorologii prognozează pentru următoarele două săptămâni un regim termic ridicat, însă, pentru prima dată după o perioadă lungă de timp fără precipitații, se întrevăd șanse de ploi pe arii extinse în intervalul 15 – 18 august, la nivelul întregii țări, reiese din prognoza publicată, luni, pentru perioada 10 – 23 august, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Moldova, vremea va fi călduroasă pe tot parcursul intervalului, iar până în jurul datei de 16 august va fi caniculară mai ales în zona de câmpie a regiunii, cu o medie a temperaturilor maxime de 36 de grade. După această dată, regimul termic va marca o ușoară scădere și se va caracteriza prin valori medii de 31 — 32 de grade. Mediile temperaturilor minime vor avea aproximativ aceeași evoluție, vor urca spre o medie regională de 19 grade în prima parte a intervalului, iar în a doua săptămână de prognoză, vor marca o ușoară scădere, spre 16 grade. Regimul pluviometric se va menține deficitar pe parcursul celor două săptămâni, averse în general slabe, pe arii restrânse, fiind de așteptat, mai ales după data de 16 august.

În Muntenia, valorile termice se vor menține ridicate până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză, caracterizând o vreme călduroasă, caniculară în timpul după-amiezelor. Se vor înregistra, în medie regională, valori maxime de 35 — 37 grade și minime în creștere ușoară, spre o medie regională de 19 — 20 grade. După data de 17 august se întrevede o scădere ușoară a temperaturii aerului, astfel încât media maximelor va fi de 32 — 33 de grade, iar a minimelor în jurul valorii de 16 grade. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi mai ridicată în zilele de 17 și 18 august, în timp ce în restul intervalului vor fi posibile ploi de scurtă durată, pe arii restrânse, mai ales în zonele de deal.

La munte, pe parcursul intervalului de prognoză, vremea se va menține mai caldă decât în mod obișnuit, fiind estimate valori maxime, în medie, în jurul valorii de 24 de grade în prima săptămână de prognoză și de 21 — 22 de grade, în a doua săptămână. Minimele termice vor fi în creștere ușoară, de la 12 grade în prima zi a intervalului, spre 14 — 15 grade, urmând să revină la valori în jur de 12 grade, după data de 19 august. Instabilitatea atmosferică se va accentua în perioada 14 — 18 august, astfel că, mai ales în timpul după-amiezelor, vor fi averse, izolat importante cantitativ. În restul intervalului ploi de scurtă durată vor fi posibile doar pe arii restrânse.

Estimările meteo sunt realizate de către ANM pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: