Autoritățile recomandă: Fiecare casă să aibă detectoare de gaz şi fum

Autoritățile recomandă: Fiecare casă să aibă detectoare de gaz şi fumFiecare casă trebuie să aibă detectoare de gaz şi de fum şi chiar şi stingător şi pătură specială în bucătărie, pentru prevenirea accidentelor grave şi chiar a deceselor cauzate de incendii. Recomandarea vine din partea secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

(Octav Ganea / Mediafax Foto)

Nu există un proiect de lege pentru introducerea obligatorie a detectoarelor de gaz şi fum. Vom analiza să vedem ce putem face ceva pentru ca achiziţia acestora să fie obligatorie, dar să nu devină o povară pentru populaţie. În Marea Britanie au nişte detectoare alimentate de la baterii care sunt de lungă durată, se fixează în tavan şi, dacă este fum sau gaz, se aude un sunet foarte puternic care trezeşte familia şi alertează că este o problemă. Nu vorbim de detectoare sofisticate, ci de unele simple, care pot fi luate, de exemplu, cu câţiva euro – a spus secretarul stat Arafat.

Arafat a menţionat că un proiect de dotare a caselor cu detectoare de incendiu a fost implementat în Marea Britanie, cu implicarea unor companii. În cadrul proiectului, pompierii au mers din casă în casă pentru a se asigura că detectoarele sunt instalate corect.

Este un proiect la care putem să ne uităm. Nu ştiu dacă instalarea detectoarelor are nevoie de un proiect de lege sau este suficient să convingem populaţia. În alte ţări, montarea detectoarelor de fum şi gaz a redus semnificativ numărul deceselor, pentru că la multe din incendii oamenii mor înaine să ardă pentru că se intoxică cu fum – a explicat Arafat.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: