Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene

de Stiri Buzau Media
Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în online, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

Avocatul Poporului a avertizat Ministerul condus de Monica Anisie că “poate fi reținută o posibilă încălcare a drepturilor” reglementate de Constituție, respectiv “dreptul la învățătură”, și a cerut verificarea situației, precum și mai multe date cu privire la numărul de profesori care au cerut și primit laptopuri.

Nu vedem de ce școlile nu au putut fi deschise, cel puțin pentru vârstele mai mici. Desigur, pe lângă luarea măsurilor de precauție”, a declarat adjunctul Avocatului Poporului, pentru publicația de limbă maghiară Maszol.ro.

  • Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat intempestiv, pe 5 noiembrie, în cadrul unei ședinței de guvern pe care a condus-o la Palatul Victoria, că toate școlile și grădinițele din România vor trece exclusiv în activitate online începând de pe 9 noiembrie, din cauza pandemiei COVID-19. Ulterior, Guvernul Orban a pus în practică decizia anunțată de Iohannis, printr-un ordin de ministru care suspendă pentru 30 de zile școala față în față.

Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la închiderea tuturor școlilor din țară. Într-o adresă trimisă de pe 10 noiembrie Ministerului Educației și semnată de adjunctul Avocatului Poporului, Molnar Zsolt, acesta anunță că “doamna Renate Weber – Avocat al Poporului a aprobat sesizarea din oficiu în legătură cu asigurarea, la cererea cadrelor didactice, a dispozitivelor necesare realizării activităților e-learning”.

Avocatul Poporului citează studiul publicat de Edupedu.ro realizat de FSE Spiru Haret, care precizează că aproape 42% dintre profesorii respondenți au susținut că nu au primit un laptop sau o tabletă, deși Legea nr. 109/2020 publicată în Monitorul Oficial prevede că “Ministerul Educației și Cercetării asigură elevilor și profesorilor infrastructura necesară, constând în dispozitive și acces la internet, pentru accesarea Bibliotecii Școlare Virtuale, Platformei Școlare e-learning și a altor platforme educaționale agreate” și că “Ministerul Educației și Cercetării asigură, la cerere, fiecărui cadru didactic și fiecărui elev un dispozitiv – laptop sau tabletă, conectat la internet, pentru a putea participa la activitățile de e-learning”.

În adresa obținută de Edupedu.ro, trimisă Ministerului Educației pe 10 noiembrie, Avocatul Poporului avertizează Ministerul Educației că e posibil să încalce Constituția și cere:
  • “- verificarea și examinarea situației descrise;
  • – numărul de cereri formulate de cadrele didactice pentru obținerea dispozitivelor – laptop/tabletă – esențiale pentru desfășurarea activității e-learning;
  • – situația referitoare la predarea/primirea acestor dispozitive de către cadrele didactice”.
Știri despre: ,