Bogdan Despescu, șeful demis al Poliției Române, transmite o scrisoare către colegii săi

de Stiri Buzau Media

Demisia premierului Mihai Tudose a dus, în mod evident, la înlăturarea de la șefia IGPR a chestorului-șef de poliție, buzoianul Bogdan Despescu. Tudose a fost cel care s-a opus solicitării ministrului de Interne, Carmen Dan de a-l demite pe Bogdan Despescu de la șefia Poliției Române, în urma scandalului provocat de cazul poliţistului acuzat că a agresat sexual doi copii într-un bloc din Capitală. Acest lucru a dus la un scandal care a avut ca efect îndepărtarea lui Tudose din fruntea Guvernului. Carmen Dan a declarat după ședința CExN a PSD, de luni seară, că va lua măsurile ce se impun, lăsând să se înțeleagă că va merge mai departe cu solicitarea de demitere a chestorului-șef de poliție, Bogdan Despescu. În ziua de marți, 15 ianuarie, Mihai Fifor a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis ca premier interimar. Odată ce premierul Mihai Tudose a fost îndepărtat, interimarul a făcut miercuri, ceea ce şi-a dorit de la bun început ministrul de Interne: l-a demis pe şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu. Tot în cursul zilei de miercuri, şi-a prezentat demisia şi Valentin Rîciu, consilierul ministrului Carmen Dan în relaţia cu sindicatele din poliţie. Potrivit presei centrale, pentru că şeful Poliţiei are rang de secretar de stat, era nevoie de semnătura premierului pentru această schimbare. Prin urmare, poliţişti consideră decizia a fost una politică.

Chestorul-șef de poliție, Bogdan Despescu le-a transmis colegilor săi un mesaj la final de mandat, printr-o scrisoare ce le-a fost adresată lor, în care vorbește despre eforturile Poliției Române de a crește gradul de siguranță pentru cetățeni prin reducerea criminalității în toate domeniile. Acestea au fost însă umbrite de unii polițiști, prin cazuri izolate, un exemplu fiind și cel al polițistului de la Brigada Rutieră acuzat de pedofilie. Totodată, Despescu a menționat că activitatea sa profesională a fost întotdeauna caracterizată de respectarea legii, de integritate și echidistanță, iar unul dintre angajamentele asumate de el a fost toleranță zero față de orice individ care a încălcat legea, indiferent de calitatea acestuia. El a mai adăugat că în ceea ce îl privește, își exprimă convingerea că timpul va demonstra că modul său de acțiune a fost corect. Iată scrisoarea transmisă de chestorul-șef de poliție, Bogdan Despescu colegilor săi:

,,Dragi colegi,

La finalul mandatului de inspector general, vă mulțumesc pentru sprijinul și încrederea pe care mi le-ați acordat. A fost o onoare pentru mine să lucrez împreună cu dumneavoastră și să conduc Poliția Română. A fost o perioadă grea, dar frumoasă, cu foarte multe provocări și numeroase cazuri complexe rezolvate. Deși am rămas mai puțini și am avut la dispoziție resurse limitate, cetățenii nu au resimțit acest lucru datorită nouă, celor care am știut să ne desfășurăm activitatea cu devotament, sacrificiu și respect față de lege și comunitate.

Rezultatele vorbesc de la sine, Poliția Română fiind una dintre cele mai apreciate și respectate instituții, atât în România cât și pe plan internațional. Împreună, am reușit menținerea trendului descendent al criminalității sesizate, în special în privința criminalității stradale, criminalității comise cu violență și a celei din mediul rural, iar întreaga activitate a condus la creșterea gradului de siguranță pentru cetățeni, înregistrându-se cel mai ridicat nivel al acesteia din ultimii 10 ani.

În același timp, sunt conștient că eforturile noastre, ale celor pentru care meseria de polițist este o vocație, pot fi umbrite cu ușurință de comportamente izolate ale celor care nu au înțeles că uniforma de polițist nu te poziționează deasupra legii. Un astfel de caz, căruia i-am acordat o atenție deosebită, a fost relatat și în ultimele zile. Vă asigur că am dispus luarea tuturor măsurilor pentru identificarea și prinderea persoanei în cauză, precum și pentru tragerea la răspundere a celor care nu și-au îndeplinit atribuțiile.

Am făcut tot ce s-a impus pentru stabilirea cauzelor reale care au condus la această situație. Cred că doar așa putem să prevenim, cu adevărat, apariția unor astfel de vulnerabilități. Nu am dorit să dau curs discuțiilor lansate în spațiul public întrucât am considerat că rezultatul anchetei este cel care trebuie să lămurească aceste aspecte. În ceea ce mă privește, îmi exprim convingerea că timpul va demonstra că modul meu de acțiune a fost corect. De altfel, activitatea mea profesională a fost întotdeauna caracterizată de respectarea legii, de integritate și echidistanță, iar unul dintre angajamentele asumate a fost toleranță zero față de orice individ care a încălcat legea, indiferent de calitatea acestuia.

La fel cum am spus de fiecare dată, este nevoie de lucru în echipă pentru a realiza menirea polițistului, aceea de a fi permanent în slujba cetățeanului și comunității. Sunt polițist de mai bine de 22 de ani și vă pot spune, din experiență, că munca de poliție nu este una simplă, însă atunci când este făcută cu pasiune, respect față de lege și comunitate, ea devine un mod de viață. Am încredere că fiecare dintre dumneavoastră veți contribui la promovarea imaginii corecte a polițistului și la dezvoltarea sentimentului de demnitate și onoare în rândul nostru.

În încheiere, vă rog ca în continuare să vă faceți datoria cu același profesionalism și să nu uitați că, indiferent de conjuncturi, care sunt trecătoare, ceea ce contează este îndeplinirea misiunii față de semenii noștri.

Chestor-șef de poliție, Bogdan Despescu”

Bogdan Despescu este născut în județul Buzău, are 45 de ani, este căsătorit și are un copil. Este Doctor în domeniul Ordine Publică și Siguranță Națională. Bogdan Despescu este absolvent al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, promoţia 1995. De-a lungul anilor, a lucrat atât la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Buzău, cât şi la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Prahova, unde a fost inspector-şef. În 2012, Bogdan Despescu a primit Ordinul Bărbăţie şi Credinţă în grad de Ofiţer.  Pe data de 21 iunie 2014, Bogdan Despescu a câştigat concursul organizat pentru ocuparea funcţiei de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa. În data de 10 decembrie 2015, Bogdan Despescu a fost numit șeful Poliției Române. Prin decret semnat de președintele Klaus Iohannis și contrasemnat de premierul Mihai Tudose, șeful Inspectoratului General al Poliției Române, chestorul principal de poliție Bogdan Despescu a fost înaintat în gradul de chestor șef de poliție, cu trei stele. Avansarea în grad a buzoianului Bogdan Despescu a fost făcută cu ocazia Ziliei Naționale a României.