Borşul din tărâţe, remediu recomandat pentru multe afecţiuni grave

borsPreparat specific bucătăriei româneşti, borşul de putină este un remediu terapeutic extraordinar pentru o serie de afecţiuni la care medicamentele moderne dau greş de multe ori. Puterea terapeutică a borşului vine şi de la drojdia de bere care ajută fermentaţia, ingredient care conţine vitaminele din complexul B, vitaminele D şi H (biotină), enzime, minerale în forme uşor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sănătate, seleniu, dar, mai ales, crom.
Borşul sau zeamă rezultată din macerarea tărâţelor de grâu conţine şi un complex de vitamine B şi C, minerale, aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi. Acest aliment, folosit de obicei pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru sănătate. Fiind un produs natural, borşul este foarte bogat în enzime. În Bucovina, înainte de intrarea în post, toate vasele şi tacâmurile sunt clătite cu borş şi apoi binecuvântate, semn că borşul este şi un dezinfectant. În credinţă populară, îi scapă pe copii de deochi şi le redă poftă de mâncare.
Nutriţioniştii recomandă cură cu borş pentru revigorarea întregului organism. Dacă vreţi să fiţi în formă, beţi câte o cană cu borş cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale, timp de 20 de zile. După o pauză de şapte zile, cură se poate repetă. Dacă aveţi probleme cu ficatul sau cu bilă, beţi pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, câte o cană de borş. Pentru a fi mai eficientă terapia, în cană cu borş se adaugă o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin.

Calităţi curative şi acţiune farmaceutică

Puţin cunoscut în ţările occidentale, la români (ruşii sunt şi ei maeştri ai terapiei cu borş) există o sumedenie de tradiţii legate de virtuţile purificatoare şi energizante ale acestei licori, considerată în multe zone ale ţării drept miraculoasă. În regiunea Bucovina, de pildă, înainte de intrarea în post şi înainte de mesele de sărbători, toate vasele şi tacâmurile erau clătite în borş şi apoi erau binecuvântate cu semnul crucii, că să fie „spălate toate relele”.

Afecţiuni pentru care se recomandă:

Faima cea mai mare şi-a câştigat-o borşul este prin aceea că are capacitatea, încă neexplicată de ştiinţă, că trezeşte omul din beţie. Mai mult, el înlătură mai toate simptomele intoxicatiei cu alcool (ale mahmurelii), fiind un remediu fără egal în această direcţie. Este perfect în cazul bolilor respiratorii cronice: bronşită, astm, sinuzita, adjuvant în tuberculoză, alcoolism, indigestie, vomă, oboseală cronică.
Leac pentru ficat, fiere, rinichi şi colon
Borşul curată rinichii şi colonul, tratează litiază urinară, previne cancerul de colon şi întăreşte funcţia organelor interne. Cură de detoxifiere cu borş se ţine 2 săptămâni, timp în care se bea câte o cană de borş pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Se poate adaugă o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin, pentru un efect diuretic maxim.
Previne infarctul şi redă sănătatea inimii
Borşul natural este cunoscut şi pentru calitatea să de a scădea tensiunea, nivelul colesterolului şi glicemiei. Specialiştii în nutriţie îl consideră un remediu excelent pentru bolnavii cardiaci ce suferă de infarct miocardic, hiptertensiunea arterială şi alte boli de inima.
Pentru consum împotriva bolilor respiratorii cronice (bronşită, astm, sinuzita)
– două căni de borş, băute zilnic, ajută la vindecarea acestor boli şi, mai ales, preîntâmpina agravările şi recidivele. Se fac cure de câte trei săptămâni cu borş, care se bea de obicei cu un sfert de ora înainte de masă.

Adjuvant în tuberculoză

– se bea în fiecare zi o jumătate de litru de borş, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Se pare că anumite substanţe active din borş blochează dezvoltarea bacililor care provoacă această maladie.

Alcoolism

– pentru trezirea din beţie se beau 1-2 litri de borş dintr-o dată. De asemenea, se bea minimum 1 litru din această licoare a două zi, pentru a combate simptome ale mahmurelii, cum ar fi ameţeală, durerea de cap, tremurăturile membrelor, senzaţia de vomă. Se spune că cei care beau zilnic borş mult nu mai simt nevoia să bea alcool.
Indigestie, vomă – se bea zilnic înainte de masă o jumătate de pahar – un pahar de borş. Acest tratament este contraindicat în dispepsia acidă.

Oboseală cronică

– se bea un sfert-o jumătate de litru de borş dintr-o dată, pentru revigorarea rapidă a organismului şi a sistemului nervos.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: