Burducea a stat bine cu practica, și de aceea a fost numită șefă la ISJ Buzău

de Stiri Buzau Media
Burducea a stat bine cu practica, și de aceea a fost numită șefă la ISJ Buzău

Burducea a stat bine cu practica, și de aceea a fost numită șefă la ISJ BuzăuGeta Burducea, actualul inspector școlar general cu delegație de la Buzău, susține că și-a demonstrat în fața Ministerului Educației competențele de bun manager, și de aceea, spune, a fost lăsată să conducă învățământul buzoian și nu că partidul din care face parte – PSD – a susținut-o. „Eu am dovedit în practică că sunt un bun manager. Nu a avut nicio legătură partidul cu ceea ce s-a întâmplat acolo, credeți-mă”, a declarat, pentru România Curată, inspectoarea șefă, în replică la acuzațiile aduse de fosta sa contracandidată. “Dacă obținea (Ionela Voicu – n.r.) o notă mai bună ar fi luat postul. Examenul pe care noi l-am susținut a avut mai multe probe, iar media trebuia să nu fie mai mică decât 7. Ea a câștigat la unele dintre probe, eu am câștigat la alte probe, iar per total niciuna dintre noi nu a reușit să promoveze. E adevărat că la una dintre probe ea a avut o notă mai bună decât mine, dar la celelalte eu am avut note mai bune decât ea. Dumneaei spune că proba scrisă este cea mai importantă, dar cea mai importată este în fapt proba unde se prezintă oferta managerială, pentru că de aceea suntem noi aleși acolo, să facem management, nu să învățăm o teorie care oricum nu se aplică în practică”, a declarat șefa IȘJ Buzău pentru portalul romaniacurata.ro.

Educatoare la bază, Geta Burducea a intrat în IȘJ Buzău cu sprijin de la fostul PDL, pe postul de inspector de specialitate, iar ulterior a avansat, cu sprijinul PNL, ca inspector școlar general adjunct. A schimbat partidul, iar în 2014 PSD a promovat-o inspector școlar general. Întrebată de ce, totuși, nu a reușit să promoveze un examen de vreme ce se află într-o funcție și are experiență, Geta Burducea susține că nu a avut timp să învețe. “Noi fiind în funcție, nici timpul necesar nu l-am avut să ne pregătim. Știți ce înseamnă vara pentru Inspectoratul Școlar?  Înseamnă examene, concursuri, mișcare de personal, dar nu vreau să mă scuz, Doamne ferește”, a spus ea. În concluzie, șefa IȘJ Buzău crede că a obținut prelungirea detașării pentru că “am reușit să țin în mână un județ greu, cu probleme, alături de colegii mei, și probabil asta a contat pentru minister și nu sprijinul politic”. Cât despre contracandidata ei, Ionela Voicu, crede că va fi numită pe post când partidul ei va ajunge la guvernare.

Ionela Voicu nu este însă singura candidată care se declară nedreptățită de ministerul condus de Sorin Cîmpeanu, notează portalul româniacurată.ro, la concursul organizat pentru funcțiile de comandă a inspectoratelor școlare. Și alți profesori acuză Ministerul Educației că le-a luat în mod „nedrept și abuziv” șansa de a deveni inspectori școlari generali. Prof. dr. Nadia Rață, din Mureș, prof. dr. Daniel Botezatu, din Botoșani, prof. Elena Ignat, din Alba,  prof. Marius Gondor – Arad, prof. Luminița Preda, din Dâmbovița și prof. Ionela Voicu, din Buzău, au trimis o scrisoare deschisă ministrului Sorin Cîmpeanu, în care au atras atenția asupra numeroaselor „abuzuri și ilegalități” din timpul organizării concursului din iulie, care au blocat “accesul cinstit spre funcția de inspector școlar general celor care am îndrăznit să participăm la acest concurs, neavând carnetul partidului aflat putere, dar având competențele și profesionalismul necesare pentru o astfel de funcție într-un grad mult mai înalt decât contracandidații noștri, declarați abuziv câștigători”, după cum s-au exprimat. „Credem că nu veți accepta ca, printr-un concurs incorect, care sfidează legi, metodologii și oameni, să continue influența politicului și a intereselor oculte în sistemul de educație. Calitatea educației este dependentă de profesionalismul și competența celor care conduc și iau decizii în sistem”, se arată în scrisoarea adresată de aceștia ministrului, prin care au cerut anularea concursului și sancționarea celor vinovați. Cei șase susțin că una dintre “șmecherii” a fost nerespectarea ordinii probelor, așa cum era prevăzută în metodologie. Așa se face că proba A, de evaluare a CV-ului, care ar fi trebuit să fie prima, a fost lăsată la final, cu scopul reglării punctajului, în funcție de candidat. Potrivit scrisorii, aceasta a fost portița folosită de 28 de candidaţi care s-au retras din concurs pentru a nu avea calitatea de respins. Mulți au primit, prin ordin de ministru, detașare în interesul învăţământului pe funcţia de inspector şcolar general. Firesc, depeșa profesorilor a rămas fără răspuns.

În schimb, Ministerul Educației și Cercetării Științifice a acceptat să numească la șefia Inspectoratului Școlar Județean Buzău o persoană care a picat de două ori concursul pentru postul pe care îl ocupă. Între timp, învățătoarea Ionela Voicu a început o luptă pe cont propriu cu Ministerul Educației, după ce a fost descalificată la concursul pentru ocuparea postului de inspector școlar general al Inspectoratului Școlar  (IȘJ) din Buzău, pe care susține că îl merită.

Ionela Voicu a participat în două rânduri la concursul pentru ocuparea postului de șef al IȘJ Buzău atât în luna martie, cât și în luna iulie, obținând, de fiecare dată, rezultate mai bune decât ceilalți candidați din județ. La ultimul concurs a obținut nota 9,15 la proba scrisă și a promovat proba CV- ului, însă a fost descalificată la proba de prezentare a proiectului de management. De fiecare dată, însă, a surclasat-o la teorie pe Geta Burducea, actualul inspector școlar general, care a luat note mai mici, dar care a fost preferată de mai marii din minister pentru conducerea învățământului buzoian.

După ce toate cererile adresate Ministerului Educației i-au fost soluționate negativ, iar protestul organizat la București, în septembrie, a rămas fără efect, Ionela Voicu a acționat Ministerul Educației în justiție și speră să câștige postul printr-o acțiune în contencios administrativ. Pe 9 octombrie, învățătoarea a depus acțiune la Curtea de Apel București, împotriva Ministerului Educației, care nu i-a răspuns în termenul legal de 30 de zile la plângerea prealabilă prin care cerea să se facă publice înregistrările audio din timpul concursului. Astfel, spune ea, odată deschisă acțiunea în instanță, postul de inspector școlar general, ocupat cu delegație de cea care a picat concursul, va fi blocat.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns