Canicula crește semnificativ riscul apariției bolilor diareice acute. Multe cazuri, generate și de consumul de antibiotice

upu-buzau-spitalInstalarea verii și a caniculei de câteva săptămîni bune a generat o intensificare a bolile specifice sezonului estival, între acestea aflându-se și boala diareică acută, o afecţiune aparent banală, dar care scăpată de sub control poate duce chiar la deces.

Potrivit specialiştilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, în doar şapte zile, în perioada 6 – 12 iulie, la nivelul judeţului Buzău, au fost diagnosticaţi 69 de pacienţi cu boli diareice acute, 24 de persoane fiind spitalizate.  Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în 2015 se înregistrează 21 de cazuri în plus.

Pe de altă parte a crescut substanţial și numărul cazurilor de pacienţi diagnosticaţi cu clostridium difficile, boală cauzată de excesul de antibiotice.

„Nu am avut focare înregistrate de boli diareice acute, adică mai mult de trei cazuri raportate în decurs de 24 de ore dintr-o colectivitate. Sunt însă probleme provocate de o bacterie generată de consumul excesiv de antibiotice la persoane care au imuno-depresie. Este vorba despre o bacterie pe care o are toată lumea în intestin, dar care se manifestă la persoane supuse unei terapii îndelungate de antibiotic, în principal cefalosporine”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Scântei din DSP Buzău.

Medicii buzoieni atrag atenţia şi asupra riscurilor ce apar în cazul în care persoanele bolnave îşi administrează singure, după ureche, tratament.

„Există şi persoane care nu se adresează unităţilor medicale sau preferă autotratamentul. E o idee pe care vrem să o îndepărtăm din concepţia populaţiei pentru că exista riscul ca un bolnav să rămână purtător de germeni patogeni şi sa fie risc pentru restul populaţiei”, a mai spus dr. Carmen Scântei.

În situaţia apariţiei semnelor de diareee acută, se recomandă prezentarea la medic pentru consultaţii şi tratament adecvat.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: