Care este poziția deputatului UNPR de Buzău, Eugen Nicolicea, față de scandalul creat în jurul ministrului Oprea

Care este poziția deputatului UNPR de Buzău, Eugen Nicolicea, față de scandalul creat în jurul ministrului OpreaVicepreşedintele UNPR Eugen Nicolicea, deputat de Buzău, susține că moţiunea simplă depusă de PNL la adresa lui Gabriel Oprea nu poate fi dezbătută, pentru că, potrivit Regulamentului, preşedintele Senatului nu SUPUNE dezbaterii moţiunile simple care vizează finalităţi specifice moţiunii de cenzură.

Ar fi bine ca cei care scriu moţiunea să pună mâna să mai citească Regulamentul. După cum ştiţi, conform articolului 155, alineatul 2, preşedintele Senatului nu va SUPUNE dezbaterii moţiunile simple care vizează finalităţi specifice moţiunii de cenzură, adică să retragi încrederea cuiva sau să ceri demiterea cuiva” – a declarat vicepreşedintele UNPR Eugen Nicolicea.

Eugen Nicolicea a afirmat că această interpretare este dată de Decizia nr.148 a Curţii Constituţionale, în cazul Monica Macovei, când printr-o moţiune simplă s-a cerut demiterea acesteia şi demersul a fost declarat neconstituţional de către CC.

Nicolicea a mai afirmat că PNL nu cunoaşte art.6 din Constituţie, care stipulează că un ministru nu poate fi demis, ci revocat.

Vicepreşedintele UNPR a mai spus că, de fiecare dată când la Camera Deputaţilor au venit astfel de moţiuni, a insistat ca acestea să nu fie puse în dezbatere pentru că încalcă decizia CC şi, de fiecare dată, s-a ţinut cont de părerea sa, adăugând că, la Senat, se pare însă că PNL nu a auzit ce a spus.

Întrebat dacă îi va cere preşedintelui Senatului să nu pună pe ordinea de zi moţiunea simplă depusă de liberali, invocând prevederile Regulamentului, Nicolicea a afirmat că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cunoaşte foarte bine atât Constituţia, cât şi deciziile CC.

Nicolicea a precizat că „moţiunile individuale care sunt prevăzute în Constituţii ale altor ţări nu sunt prevăzute în Constituţia României”, care arată că „Guvernul răspunde solidar”.

„Deci, dacă vrei să cadă un ministru, Parlamentul nu poate să dărâme întreg Guvernul”, a arătat vicepreşedintele UNPR.

Eugen Nicolicea a mai spus că, dacă moţiunea liberalilor va fi înscrisă pe ordinea de zi, va fi contestată, însă crede că acest lucru nu se va întâmpla, pentru că preşedintele Senatului cunoaşte legislaţia în vigoare.

„Dacă se va pune pe ordinea de zi, evident că se va contesta acest lucru, dar eu sunt convins că nu se va pune, pentru că domnul preşedinte este printre cei care ştiu foarte bine Constituţia, deciziile CC şi Regulamentul Senatului”, a declarat Eugen Nicolicea.

Vicepreşedintele UNPR a mai afirmat că moţiunea PNL este „un subiect de presă”, adăugând că „nu are nicio finalitate ceea ce au făcut liberalii, care habar nu au de Constituţie şi de lege”.

PNL a depus, marţi, la Senat, moţiunea simplă împotriva ministrului de Interne, Gabriel Oprea, textul cu titlul „Gabriel Oprea, demis pentru sfidare, aroganţă, abuz şi dispreţ în desfăşurarea funcţiei publice” fiind semnat de 49 de senatori liberali şi neafiliaţi.

Potrivit vicepreşedintelui social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, data la care va fi dezbătută moţiunea simplă depusă de liberali şi supusă votului senatorilor se va stabili de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: