Directive noi pentru serviciile de ambulanță

ambulantaSecretarul de stat Raed Arafat a anunţat, marţi, că serviciile de ambulanţă vor primi în cursul zilei o circulară cu procedurile care trebuie respectate când o persoană sună la 112 şi solicită ajutor, ca urmare a cazului femeii din Cluj-Napoca, găsită moartă la cinci zile după ce a sunat la 112.

„S-a pregătit o circulară care insistă pe anumite aspecte şi care se va trimite astăzi (n.r. – marţi) la toate serviciile de ambulanţă, inclusiv SMURD, pentru ca toţi cei care nu au procedura clară să revizuiască modul în care lucrează când apelantul este acelaşi cu pacientul şi este singur acasă„, a afirmat Arafat.

El a precizat că în circulara respectivă se menţionează că dispecerul care răspunde la numărul de urgenţă trebuie să-i spună apelantului, în cazul în care acesta este singur acasă, să lase uşa descuiată.

Secretarul de stat a adăugat că, dacă persoana care sună se simte foarte rău, există posibilitatea ca dispecerul să ţină permanent legătura cu aceasta.

De asemenea, dacă echipajul de pe ambulanţă a ajuns la pacient iar acesta nu deschide, trebuie luată legătura cu vecinii, pentru că este posibil ca aceştia să aibă o cheie sau un număr de telefon al unui membru al familiei.

În ultimă instanţă, există varianta unei intervenţii a pompierilor, care fie sparg uşa, fie intră pe fereastră.

Potrivit acestuia, circulara cu procedurile de intervenţie va ajunge inclusiv la serviciile de ambulanţă private.

O femeie, în vârstă de 42 de ani, fost lector universitar la UBB Cluj-Napoca, a fost găsită decedată în casă cinci zile mai târziu, joi, după ce un vecin care locuia în apartamentul de deasupra a alertat Poliţia că se simte un miros specific, iar poliţiştii au chemat pompierii. Înainte de a muri ea a sunat la Salvare pentru a cere ajutor însă pentru că nimeni nu a răspuns la ușă medicii de pe Salvare au făcut cale întoarsă.

Conducerea Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj investighează modul de intervenţie al echipajului care a ajuns la femeie.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: