Garanţii de stat la creditele în franci. Autorităţile propun reduceri de 15% la conversia în lei

Garanţii de stat la creditele în franci. Autorităţile propun reduceri de 15% la conversia în leiBăncile comerciale vor fi obligate să ofere reduceri de 15% la conversia în lei a creditelor în franci. Măsura e prevăzută în amendamentele la Legea falimentului, susţinute de Ministerul Finanţelor şi de mai mulţi parlamentari. În schimb, bancherii primesc garanţii guvernamentale care să acopere jumătate din datoria transformată în moneda naţională. Între timp, clienţii câştigă pe bandă rulantă procesele împotriva băncilor.

Cea mai recentă decizie a instanţelor din ţară prevede conversia în lei a unui credit de 120.000 de franci elveţieni, la cursul de la data acordării împrumutului. Adică la jumătate faţă de cât e acum. În spatele dosarului este un român, angajat într-o firmă privată care, de la o rată lunară de 3.200 de lei, ar ajunge să plătească jumătate.

Decizia nu e una definitivă, dar ea pune pe jar băncile. De altfel, numărul mare de procese şi de clienţi cu credite în valută ce nu le mai pot plăti determină autorităţile să ia noi măsuri. Reprezentanţii Ministerului de Finanţe le-au propus deputaţilor din Comisia de buget-finanţe să acorde garanţii de 50% la conversia în lei, similare cu cele acordate de stat în cazul creditelor de tipul „Prima Casă”.

În plus, cei împrumutaţi ar putea primi şi un discount de cel puţin 15%.

Datele Băncii Naţionale arată că numărul creditelor în franci elveţieni s-a redus în primele cinci luni cu un sfert faţă de anul trecut.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: