ISU Buzău a gestionat 47 misiuni de asanare muniție rămasă neexplodată în zona de competență

Până în acest moment, în 2020 echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu” al județului Buzău, a gestionat 47 misiuni de asanare muniție rămasă neexplodată în zona de competență.

Cea mai recentă misiune de acest tip s-a desfășurat vineri, în data de 23.10.2020, în urma unui apel la 112, specialiștii din cadrul echipei pirotehnice fiind solicitați pe raza orașului Pătârlagele, în localitatea Poieni de Sus, în vederea asanării muniției găsite în interiorul bisericii din localitate.

Astfel, au fost ridicate, transportate și depozitate în condiții de siguranță un număr de 64 cartușe de infanterie, calibrul 9mm, în vederea distrugerii.

Atenționăm populația că în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active, şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.

 Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, pentru a anunţa evenimentul. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.

  

De asemenea, este necesar să respecte următoarele recomandări:

 

  • nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;
  • nu le introduceţi în foc;
  • nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
  • nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
  • nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;
  • nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;
  • în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări de îmbunătăţiri, săpat;
  • nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.
S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: