Mesaj pe facebook al primarului Boșcodeală cu o săptămână înainte de începerea școlii

de Stiri Buzau Media

646x404 (4)Primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, este foarte activ pe facebook. Pe rețeaua de socializare, edilul șef buzoian a transmis, marți, cu șase zile înainte de debutul noului an școlar, gândurile sale pentru elevi și cadre didactice dar și pentru părinții școlarilor.

Redăm mai jos textul integral al primarului Constantin Boșcodeală:

 „Dragi elevi și părinți,
Doamnelor, domnișoarelor și domnilor care reprezentați învățământul buzoian,

Ne apropiem de miezul lui septembrie, timp care poate semnifica, deopotrivă, un sfârșit și un început. Un sfârșit, pentru că se adună roadele de pe câmp și fructele din livezi și un început pentru copiii care intră sau se reîntorc la școală – într-o clasă nouă. Acum, aproape de 14 septembrie, este un moment pentru mine, ca primar al municipiului Buzău, să mă gândesc la elevii și la părinții pentru care școala devine obiectiv prioritar. Un obiectiv prioritar repetabil, întrucât în fiecare an, la jumătatea lui septembrie, învățământului i se deschide o nouă poartă: aceea a anului școlar. Pe această poartă vor intra, desigur emoționați și însoțiți de părinți, bunici sau rude, cei din clasa pregătitoare și preșcolarii, cei din învățământul primar – care se vor acomoda pe parcurs cu primele teste -, gimnaziștii cei mai mari dintre ei cu gândul la evaluarea națională și admiterea în liceu – elevii școlilor profesionale care vor învăța că fiecare meserie are onoarea ei și că ea te legitimează în cadrul comunității, liceenii – pentru care bacalaureatul și admiterea în învățământul superior vor impune o pregătire aparte, suplimentară, cu standarde care să le satisfacă orizontul de așteptare. Gimnaziștii și liceenii vor fi cu gândul la vara ce o să vină, timp în care anul școlar 2015/2016, asemenea pomului ales, eminamente roditor, își va scutura fructele, ca simbol a unei etape a vieții, o viață care tinde să aibă sens, dacă fiecare, în funcție de alegerea făcută, își pune problema sensului ei. Le sugerez să se gândească la acel moment și – mai ales – la ce scria marele Constantin Noica: „Spui că viața n-are sens? Cu atât mai bine: dă-i tu unul!”. Împlinirea prin școală, prin studiu, prin cultură treptat acumulată dă sens vieții. Vă îndemn să faceți din școală o pasiune și să conferiți, astfel, un sens vieții.

În fiecare an, la jumătatea lui septembrie, când învățământului i se deschide poarta despre care am făcut vorbire mai sus, ne putem întoarce în timp pentru a evalua ce am făcut sau provocăm viitorul să vibreze în noi – proiectând, prefigurând, anticipând. Pentru mine, în fiecare mandat de primar, școala buzoiană a constituit o prioritate. Cea mai mare parte din bugetul primăriei se cheltuiește pentru școli, pentru profesori și elevi. De aceea sunt interesat să știu ce se întâmplă, ce rezultate s-au obținut, unde ne situăm la nivel național. Am decis că este important să fiu alături de școlile Buzăului pentru a consacra sau întări unele evenimente despre care putem spune că au intrat în tradiție, în cultura organizațională a unui spațiu educațional și, în același timp, cultural – cel buzoian. Am alocat fonduri importante pentru premierea performerilor – elevi și profesori – a olimpicilor anului școlar 2014/2015 și a participanților la concursurile școlare. Mulți s-au întors cu premii din confruntări naționale, situând Buzăul la unele discipline sau în plan sportiv și muzical chiar pe primul loc în țară. S-au obținut rezultate meritorii, unele foarte bune, la evaluările naționale: medii foarte mari la examenul de bacalaureat sau la admiterea în liceu. Elevii buzoieni au fost implicați în proiecte majore, au interacționat cu elevi din țară sau din străinătate. Au realizat reviste, au scris poezie, eseu sau proză și s-au detașat în confruntări științifice, culturale. Au dus prin urmare numele școlii buzoiene peste tot pe unde au fost, în țară sau lume. Pentru toate acestea, îi felicit și îi asigur că le voi fi alături în ceea ce va urma. Înțeleg că s-au împlinit prin școală, prin studiu, prin cultură și au dat, astfel, un prim sens vieții. Le doresc celor care au „șchiopătat” în anul școlar anterior să îi aleagă ca model și să se ambiționeze în a se împlini, la rândul lor, depășind momentele dificile – dacă ele sunt conștientizate. Școlile municipiului Buzău au ce le trebuie și vor avea în continuare. Este firesc să gândesc așa, pentru că în școlile din Buzău sunt amplificate bunurile tinereții: energii intelectuale și sufletești. Cadrele didactice din Buzău au știut să dăruiască minților tinere, care au sclipit când au fost cizelate cu măiestrie și har. Am convingerea că vor sclipi în continuare, întrucât vor fi rodul demersului continuu de a forma. Doamnele educatoare, doamnele și domnii învățători, profesori vor rupe delicatețe și har din sufletul atât de generos pe care-l au și le vor planta ca pe un altoi roditor în personalitatea celui tânăr, modelând promoții. Școlile buzoiene se vor impune dacă omul de la catedră și elevul vor vorbi aceeași limbă: a disciplinei, a rigorii, a performanței. Vă doresc să aveți răbdare și tact încă mulți ani, pentru a dăltui promoții, pentru a crește inteligențe, așa cum v-ați propus în misiunea școlilor pe care cu onoare le slujiți.

Familiile antepreșcolarilor, ale preșcolarilor și ale elevilor sunt definite de legea educației naționale ca beneficiari secundari ai învățământului preuniversitar. Din regulamente înțelegem că părinții sunt partenerii educaționali ai școlilor, că pot desfășura activități în comun cu cadrele didactice. Îmi doresc ca în noul an școlar care stă să înceapă, coeziunea școală-familie să-și dovedească eficiența. Le mulțumesc părinților care își încredințează copiii școlilor din Buzău și îndemn cadrele didactice să-l preia pe fiecare și să se dedice, ca și până acum, formării celui din bancă. Copilul este unul plăpând la început, dar devine viguros după ce s-a altoit în el tot ce-i mai bun în omul de la catedră: suflet și măiestrie didactică. Părinților plecați în străinătate, din motive lesne de înțeles, le recomand să-și facă timp pentru a umple „singurătatea” celui lăsat aici, la kilometri depărtare. Școala educă, dar nu poate umple toate „golurile”.

Încerc să mă întorc în urmă cu foarte mulți ani și să vă transmit ce a însemnat școala în încercarea mea de a da un sens vieții. Acumulasem destul în gimnaziu, fapt ce mi-a permis, apoi, să urmez cursurile liceului reprezentativ al Buzăului. La absolvire, devenisem conștient de faptul că în școala buzoiană am avut șansa să mă familiarizez cu un mediu profesionist și performant. În școlile Buzăului am căpătat primele informații valoroase, am înțeles cultura, am deslușit științele și am învățat ce este respectul și dorința permanentă de a cere mai mult de la mine și de la cei din jur. Școala buzoiană mi-a dat mult, atât de mult încât, ca primar al municipiului Buzău, ales de cetățeni începând cu 1996, am înțeles că trebuie, la rândul meu, să-i dau cât mai mult din ceea ce se poate da. Se vor construi săli de sport, se vor reabilita internate și se vor adăuga la zestrea Buzăului, iar ceea ce se va adăuga va fi dovada respectului față de instituțiile școlare locale. Este o dulce povară pentru un edil existența în orașul său a unor unități de învățământ de prestigiu, model pentru ceea ce este în jur, etalon pentru dovedirea calității în educație. De aceea pot să spun că voi respecta devenirea fiecăruia, cu convingerea că voi respecta mintea, efortul și dăruirea celui de lângă mine.

Acum, când miezul lui septembrie bate la ușă, într-un moment de sfîrșit, dar și de început semnificativ în ordinea valorică, îi chem pe toți copiii Buzăului să vină spre școală. Îndrept către ei un gând bun, ca spre proprii mei copii. Împlinirea prin școală, prin studiu, prin cultură treptat acumulată, repet, dă sens vieții. Îi chem să se convingă de acest lucru alături de părinți, alături de cadrele didactice care îi vor veghea pe tot parcursul școlar.

Sănătate și împlinire vă doresc tuturor celor care reprezentați ȘCOALA BUZOIANĂ”

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns