Mohammad Munaf, ghidul jurnaliştilor răpiţi în Irak, a fost adus în România. Vezi reacția buzoiencei Mari Jeanne Ion!

mohammad-munafMohammad Munaf, condamnat definitiv, în anul 2008, de Curtea de Apel București la 10 ani de închisoare, pentru acte de terorism împotriva unor cetățeni români, se află în prezent în custodia Poliției Române. În 2008, Curtea de Apel București l-a condamnat pe cetăţeanul irakian Mohammad Munaf la 10 ani de închisoare pentru participare la răpirea celor trei jurnaliști români în Irak: Mari Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian.

„Mohammad Munaf, condamnat definitiv, în anul 2008, de Curtea de Apel București la 10 ani de închisoare, pentru acte de terorism împotriva unor cetățeni români, se află în prezent în custodia Poliției Române.Acest lucru a fost posibil ca urmare a cooperării tuturor instituțiilor statului român, sub coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.Felicit Serviciul Român de Informații, Ministerul Afacerilor Interne, precum și celelalte instituții din cadrul sistemului național de prevenire și combatere a terorismului, care și-au adus contribuția pe dimensiunea externă, pentru ampla operațiune desfășurată în această perioadă, în cooperare cu parteneri interni și externi.Efortul autorităților române a făcut posibil ca unul dintre principalii vinovați în dosarul răpirii celor trei jurnaliști români în Irak, în anul 2005, să își ispășească pedeapsa în România, conform sentinței judecătorești.Reafirm încă o dată sprijinul ferm al României pentru lupta împotriva terorismului, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, într-un comunicat postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

În martie 2005, trei jurnalişti, Sorin Mişcoci, Mari Jeanne Ion şi Ovidiu Ohanesian erau răpiţi în Irak. Răpitorii îi obligau să transmită mesaje prin care încercau să influenţeze negocierile pentru eliberarea lor.

Vestea răpirii a ajuns în România prin intermediul unui SMS trimis de Mari Jeanne Ion din portbagajul maşinii răpitorilor. După 55 de zile au fost eliberați. Imediat, a început căutarea celor vinovaţi. În octombrie 2005, afaceristul sirian Omar Hayssam şi Mohammad Munaf, ghidul ziariştilor în Irak, au fost trimişi în judecată. Munaf a fost primul reţinut, însă in Irak, unde a fost condamnat la moarte de o instanţă locala. Dar sentinţa nu a fost pusă în aplicare, pentru că judecătorii Curţii de Casaţie din Irak au anulat-o.

Unul dintre jurnaliştii răpiţi în Irak în 2005, buzoianca Mari Jeanne Ion  a reacţionat public la anunțul că Munaf a fost adus în România.

„E o zi de marcat în calendar. Un singur lucru am de spus: continui să am încredere în sistemul de justiţie din România şi în instituţiile ce asigură securitatea naţională. Justice has been served!”, a scris buzoianca Mari Jeanne Ion pagina sa de Facebook.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: