O mână spală pe cealaltă ….Verificarea dezinfectanților din spitale se face prin autocontrol sub supravegherea DSP

13101304_964258443627218_1039878909_nMinisterul Sănătăţii „recoltează probe şi vor fi trimise la laboratoare pentru a verifica dacă concentraţiile înscrise pe etichetă sunt în concordanţă cu conţinutul” în cazul dezinfectanţilor produşi de Hexi Pharma şi folosiţi în spitalele din România, potrivit gândul.info.

Potrivit unui comunicat – Ministrul Sănătăţii va dispune astăzi (n.r joi), prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, ca toate unităţile sanitare din ţară care utilizează dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania Hexifarma să verifice prin autocontrolul propriu eficienţa acestora. Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică vor supraveghea acest proces şi, de asemenea, prin sondaj vor recolta probe suplimentare pe care le vor analiza în laboratoarel.

Controalele se vor derula, în strânsǎ legǎturǎ cu ancheta penalǎ aflatǎ deja pe rolul Parchetului General.

În cadrul acestor controale vor fi ridicate probe din dezinfectanţi pentru a fi trimise la testare în vederea stabilirii eficienţei acestora. De asemenea, în cadrul aceloraşi controale, se vor recolta probe separat şi vor fi trimise la laboratoare pentru a verifica dacă concentraţiile înscrise pe etichetă sunt în concordanţă cu conţinutul – se mai arată în sursa citată.

De asemenea, ministrul Sǎnǎtǎţii a dispus Corpului de Control demararea unor controale mixte împreună cu Inspecţia Sanitară de Stat şi Serviciile de Control în Sǎnǎtate Publicǎ din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică. Într-o anchetă realizată de jurnaliştii Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luţac şi Alex Nicodim, publicată în Gazeta Sporturilor, se arată cu documente obţinute de la angajaţi Hexi Pharma că există inadvertenţe între concentraţia de soluţii dezinfectante din produsele folosite în spital şi ceea ce scrie pe etichete. Mai exact, 1,25% este concentraţia reală de substanţă activă glutaraldehidă în Suprasept, în loc de 12% de pe etichetă. De asemenea, 5% este concentraţia reală de substanţă activă dedidecildimetil amoniu în Thor, în loc de 15% de pe etichetă, iar 1,6% de substanţa activă clorură dedidecildimetil amoniu este concentraţia reală în Suprasept, în loc de 7% de pe etichetă.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: